MyFeed Personalized Content
6-12 Ay
Makale
Favorilere ekle

Bebeğimin Beyni Doğumdan 3 Yaşına Kadar Nasıl Gelişiyor?

Bebeğimin yeni şeyler öğrenişini izlemek hayret verici! Her doğan gün yeni bir ilerleme ve hızlı öğrenmeyi de yanında getiriyor. Geleceğin Einstein’ıdır belki, kim bilir?

2dk oku Tem 3, 2018

Bebeğiniz ilk birkaç yaşı boyunca harika bir ilerleme gösterir. Kiloları 3, boyları 2 katına çıkar!

Fakat bebeğinizin kafasının içinde daha da önemli bir büyümenin gerçekleştiğini biliyor muydunuz? Beyinleri yaşamlarının ilk 24 ayı boyunca saniyede 2 milyon bağlantı kuruyor!

“Bébé, raconte-moi tes premières fois”- “Bebek bana ilk günlerini anlat” (Bayard Culture) ve “Bébé, dis-moi qui tu es”- “Bebek bana kim olduğunu anlat” (Marabout) kitaplarının yazarı çocuk doktoru Philippe Grandesenne, nöral hiperaktivitenin temel aşamalarını ayrıntılı bir şekilde ele alıyor.

Bebekler bir yetişkin kadar “zeki” doğarlar mı?

“Birkaç yıldır küçük bebeklerle çalışıyor olsam da bebeklerin doğduklarında tüm zihinsel birimlere ve daha fazlasına sahip olmaları beni hala şaşırtıyor! Bir yenidoğanın beyninin yetişkinlerden daha fazla nöral bağlantıya sahip olması dikkat çekici. Kalıtsal beceri denilen şey bu.

Örneğin bebeğiniz tüm sesleri evrensel olarak tanıyabiliyor. Ana dilleri, duyma ve konuşmalarını şekillendiriyor. Tutma refleksi, kollarını birleştirme veya yürüme gibi 8 aylık olduktan sonra kullanabildikleri otomatik refleksleri bulunuyor...

Nöral bağlantıları, öğrenmeye yer açmak için zamanla azalıyor. Birlikte çalıştığım nörologlar buna “nöral katliam” adını veriyor.” 

Eğitim ve öğrenmenin görevi nedir?

“Aslında zeka, bebeğiniz yeni şeyler öğrenmeye başlar başlamaz ve yeni durumlara uyum sağlayabildiğinde ortaya çıkar.

Bu noktadan itibaren psikomotor ve duygusal kabiliyetleri, etraflarında olup bitene göre şekillenir. Beyinleri her şeyi “kaydeder” ve dikkatlerinden hiçbir şey kaçamaz. Beş duyuları uyandığı ve tüm gün ana dillerinin konuşulduğunu duydukları için beyinleri yavaş yavaş kendini organize eder.

Bebeğinizin konuşmayı öğrendiği, kendi başına yemek yediği, tuvalet eğitimini öğrendiği, duygu ve hisleri yaşadığı serebral bağlantıları oluşturan da bu yüksek miktardaki ve sürekli “kaydedilen” bilgidir. Bu gelişim heyecan verici bir araştırma konusudur!”

Bebeğimin gelişimine nasıl yardım edebilirim?

“Onlarla birlikte yaşamanız, onları ev ve aile yaşantısına dahil etmeniz yeterlidir. Yaptığımız her şey onları şaşırtır fakat aşırı uyaran ile yaklaşımı da şahsen doğru bulmuyorum. Bebeğiniz kucaklaşmak istiyorsa başkalarının ne düşüneceğini önemsemeyip kucaklaşın. Çocuklar kendi tempolarıyla gelişirler ve anne babalar bu tempoya uymalıdır! “