MyFeed Personalized Content
Hamilelik
Makale
Favorilere ekle

Hamileliğin Altıncı Ayı ve Bebek Gelişimi

En son 24 veya 28 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 22 ile 26 hafta arasında. Tam formumdayım. Bebeğim de öyle! Her şeyimiz ortak!

2dk oku Haz 13, 2018

Hamileliğin Altıncı Ayında Bebek

Bebeğinizin beyni iyi bir tempoyla gelişmeye devam ediyor: Korteksi büyüdükçe sinir bağlantıları da şekil almaya başlıyor. Bebeğiniz duyu organlarından gelen sinyalleri (tat, koku vb.) algılıyor ve çok geçmeden bu sinyalleri hatırlama ve bunlara karşılık verme yetisine sahip olacak!

Bebeğiniz rahminizde sık sık hareket etmeye devam edecek. Karnınızı tuttuğunuzda bile karşılık verip elinizle hareketlerin hissedebilirsiniz. Bunlar büyülü anlardır. Bebeğiniz, çevresindeki özellikle de dışarıdan gelen çeşitli seslere (müziğe ve sizin sesiniz ile babasının sesine) tepki vermeye başlayacaktır. Bebeğiniz aynı zamanda agresif seslere karşı da çok hassastır. Sakin bir ortam bu yüzden önemlidir.

Dikkatli olun, bebeğinizin sinir sistemi bu aşamada henüz çok da olgunlaşmamıştır. Bebeğinizi aşırı uyarma durumundan kaçının. Daha sakin bir yaklaşım uygulayın. Bebeğinizle sakin bir ses tonuyla konuşabilir, gününüzü anlatabilir, hislerinizi paylaşabilir, sakin bir müzik çalabilir ve bebeğinizi sarabilirsiniz.

Doğum için cildinin altında yağ birikmeye başlayacağı için bebeğiniz tombullaşacaktır. Cildi tamamen koruyucu bir yağ katmanı (verniks kaseosa) ile kaplanır.

Hamilelikte Beslenme

Bebeğinizin farklı tatları keşfedebilmesi için tüketilmesinde sakınca olmayan besinlerden porsiyonlarına dikkat ederek yemeniz her zamankinden daha önemlidir. Tat ve kokuları öğrenmesi aslında bu aşamada başlar. Tükettiğiniz yiyeceklerdeki aromatik bileşenler amniyon sıvısı ile bebeğinize ulaşır.

Karnınız büyümeye devam eder ve uyuma konusunda zorluk veya uykusuzluk çekebilirsiniz. Bunu önlemek için akşam ve gece öğünlerinizde yağ içeriği yüksek, acı, baharatlı, kızartılmış veya kavrulmuş yiyecekler tüketmekten kaçının.

Hamilelikte mide problemleri

Bebeğiniz karnınızda gittikçe daha çok alan kaplıyor. Bunun sonucu olarak da diğer organlara, özellikle de mideye, baskı uygulayıp yemek borusuna doğru gastrik reflüye sebep olabilir. Yemekleri yavaş yiyip iyice çiğnemeyi unutmayın. Mide ekşimesi yaşıyorsanız baharatlı, asitli yiyeceklerden kaçının. Daha hafif yemekler tüketin ve günde iki veya üç ara öğün yapın. Düzenli olarak sıvı tüketin fakat buzlu veya karbonatlı suyu tercih etmeyin. Mide ekşimeniz geçmezse, doktorunuza danışın. Doktorunuza danışmadan asla ilaç almayın.

Hamileliğinizin altıncı ayının sonuna doğru bebeğiniz gittikçe bir oyuncak bebeğe benzemeye başlayacaktır. Şişmanlayacak ve saçı ile tırnakları oluşmuş olacak. Siz de artık son düzlüğe girmiş olacaksınız: Bebeğiniz dünyaya gelmeden önceki son 3 ay! Doğum öncesi eğitim sınıfına gitmeyi planlıyorsanız, bu konuda uzmanlarla görüşebilirsiniz!