Hamileliğin Beşinci Ayı ve Bebek Gelişimi
Bebeğim ne yapıyor?
Bebeğiniz güçleniyor.Kilosu yaklaşık 335 g. oldu bile: bir greyfurt ile aynı ağırlıkta! Kasları, dolayısıyla hareketleri gittikçe daha da güçleniyor. Bunu kullanıyor da; kollarını ve bacaklarını hareket ettiriyor, dönüyor ve taklalar atıyor. Bazen ayaklarını rahim duvarına doğru itiyor ve bu da karnınızda bir şişlik hissetmenize sebep oluyor. Bebeğinize orada olduğunuzu göstermek için onu okşamaktan çekinmeyin!
Bebeğinizin beyin gelişimi de hızlanıyor, sinir hücresi sayısı çoktan 12 ile 13 milyar arasına ulaştı. Çok geçmeden duyuları hafızasına kaydedebilmeye başlayacak. Ayrıca bebeğiniz yediklerinize hassaslaşmaya başladı bile.
Akciğerleri de olgunlaşıyor: Bebeğinizin solunum hareketleri gittikçe sıklaşıyor ama hala düzensiz bir şekilde gerçekleşiyor. Pankreası, şeker ve yağı büyümek için kullanabilmesini sağlayan insülin hormonunun üretimine başlıyor.
Bu ay bebeğinizi tüm ihtişamıyla görebileceğiniz ve arzu ederseniz cinsiyetini öğrenebileceğiniz büyülü bir zaman! Kız olması durumunda yumurtalıkları şekil almış ve 6 milyon yumurta ilkel hücresi içeriyor olacak.
Hamilelikte Beslenme
Kilo artışınız devam ediyor. Kilonuza dikkat etmeniz gerekiyorsa yağsız et ve balık tüketmeyi tercih edin. Yeterince lif (meyve, sebze, esmer ekmek, tam tahıllı makarna, kahverengi pirinç, vb.) tüketmeyi ve günde en az 1,5 litre su içerek vücudunuzun artan sıvı ihtiyacını karşılamayı ihmal etmeyin.
Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için yeterli, dengeli ve çeşitli bir şekilde beslenmeniz önemlidir. Bu, bebeğinizin yeni tatları keşfetmesine de olanak sağlar. Koku ve tat duyusu da uyarılabilir: Bebeğinize bu ilk keşiflerinde “rehberlik” yapmaktan çekinmeyin. Bebeğiniz, bunları çok geçmeden hatırlamaya başlayacaktır.
Hamileliğin 17 veya 18. haftalarından itibaren flor, bebeğinizin ileride süt dişlerinin oluşması için önemli bir mineraldir. Çeşitli besinler içeren bir beslenme tarzı genelde artan ihtiyacı karşılayabilir. Flor; maden suyu, balık ve bazı meyve-sebzelerde (elma, ıspanak, kuşkonmaz vb.) bulunur. Flor tüketiminiz ve ihtiyacınız ile ilgili aklınıza bir şey takılırsa doktorunuza ve diyetisyeninize danışabilirsiniz.
Hamilelikte Beslenme Önerileri
Damak tadınız hamilelik boyunca sık sık değişecektir. Bazen su bile çok tatlı gelecektir.
- Daha hoş ve asitli bir içecek istediğinizde su şişenize biraz limon suyu ekleyin. Birkaç tane nane yaprağı, papatya veya hoşunuza giden hamilelikte kullanımı güvenli olan aromatik bitkileri de eklemeyi deneyebilirsiniz! Suya kalorisini arttırmadan hoş bir tat verirler.
- Hoşunuza giden bir bitki çayı hazırlayın! Bu bir yandan su ihtiyacınızı karşılamaya destek olurken diğer yandan tadını değiştirir. Hamilelikte güvenli olan bitki çaylarını doktorunuz ve diyetisyeninizden öğrenebilirsiniz.
- Çay ve kahve kafein içerdikleri için dikkatli tüketilmeli ve iyi bir uyku için gün sonunda tüketilmemelidir. Araştırmalar hamilelikte günlük kafein alımının 200 mg olarak sınırlandırılmasını önermektedir. (Örn; 1 fincan hazır kahve 75 mg kafein içermektedir.)
- Hava çok sıcakken ev yapımı buzlu çay veya meyvelerle tatlandıracağınız ev yapımı limonata hem sizin ferahlamanıza yardımcı olacak hem de size eşlik eden eşinizin.