Baba ve Anne Karnı

Hamileliğin Yedinci Ayı ve Bebek Gelişimi

Hamilelik
Makale
Haz 13, 2018
2dk

En son 29 veya 32 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 27 ile 30 hafta arasında. Yakında hamilelik iznine çıkacağım ve bir doğum öncesi eğitim sınıfına başlayabilirim. Bir kovboy gibi yürümeye başladığımın da farkındayım!

Hamileliğin Yedinci Ayında Bebek

Bebeğiniz dış havayı solumaya yavaş yavaş hazırlanıyor. Solunum hareketleri artık daha düzenli bir ritme sahip. Solunum sisteminin yapısı artık tamamlandı ama hala olgunlaşmış değil. Bebeğiniz şu anda kozasından çıktıktan sonra vücut sıcaklığını ayarlayabilecek ve dış sıcaklıklara uyum sağlayabilir durumda.

Deri altı yağ katmanı sayesinde vücudu dolgunlaşmaya devam ediyor. Cildi artık daha az kırışık. Bebeğiniz gittikçe daha çok alan kaplıyor ve alanın daralmasından dolayı daha az hareket edebiliyor! Vaktini baş parmağını emip, tat ve koku duyularını keşfederek geçiriyor.

Gözleri sonuna kadar açık ve kirpikleri uzamıştır. Çok geçmeden karın duvarınız üzerinden ışık seviyesindeki değişiklikleri görebilmeye başlayacak. Harici ses uyaranlarına, özellikle de babasının sesine ve müziğe karşı gittikçe daha da hassaslaşıyor. Hatta buna hareket ederek veya kalp atışları hızlanarak tepki bile verebilir!

Hamileliğin son aylarında beslenme

Bol bol sıvı tüketmek kan hacminiz için önemlidir. Kan hacminiz plasentaya iyi bir kan akışı sağlanması için yaklaşık 1,5 litre artmıştır. Yapılan kan tahlillerinde alyuvar konsantrasyonunuz kan hacminin artışına bağlı olarak düşüş gösterebilir. Kanınızdaki plazma, alyuvarlardan çok daha hızlı artacağı için bu durumun hamilelik sırasında son derece normal olduğunu bilin. Doktorunuz görünürdeki bu düşüşün arkasında saklanan gerçek bir kansızlık durumu olup olmadığını tespit etmeye de özen gösterecektir.

Hamileliğin sonuna doğru alyuvar üretimi normal dengeyi tekrar sağlayacaktır. Bu yüzden bu aşamada bol sıvı ve kırmızı et gibi demir açısından zengin gıdalar tüketmeniz gerekir. Doktorunuzun gerek görmesi durumunda besin öğesi alımınıza katkıda bulunacak gıda takviyesi alabilirsiniz.

Soru: Hamileliğim esnasında pişmemiş balık yememe hiç izin yok mu?

Evet, hamileliğiniz boyunca hijyen kuralları ve gıda güvenliği ile ilgili önlemler, noktasına virgülüne kadar uygulanmalıdır. Bu yüzden de pastörize edilmemiş süt ürünleri (peynir, yoğurt, süt, kefir vb), az pişmiş et, pişmemiş veya tütsülenmiş balık, tarama veya pişmemiş deniz mahsullerinden uzak durmanız büyük önem taşır. Yiyeceklerle ilgili risklerden kaçınmak için yemek hazırlamadan ve masaya oturmadan önce ellerinizi iyice yıkamanız, meyve ve sebzeleri de iyi yıkamanız çok önemlidir.

Pişmiş yemeklerinizi oda sıcaklığında değil, buzdolabında muhafaza edin. Bir gün öncesinden kalan yemekleri yiyecekseniz mutlaka ısıtın. Buzdolabınızı düzenli aralıklarda temizlemeyi de unutmayın.

Bebeğinizle birlikte artık son düzlüktesiniz. Bebeğiniz mola vermeden büyüyecek ve şu anki ağırlığını hamileliğin sonuna kadar ikiye katlayacak. Bu dönemde bebeğiniz oldukça iştahlıdır! Bol bol istirahat edin ve sağlıklı beslenin.

İlgili Makaleler

View details Dokuz ay süren şıklık: Hamileyken neler giyilmeli?
Makale
Babanın Doğumhaneye Girmesi

Dokuz ay süren şıklık: Hamileyken neler giyilmeli?

Hamileliğim ilerliyor, bedenim değişiyor… Giyecek hiçbir şeyim kalmadı! Hem hamile olup hem de şık olmak mümkün mü?

3dk oku

View details Hamileliğin Dördüncü Ayı
Makale
hamilelik

Hamileliğin Dördüncü Ayı

En son 16 veya 19 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 14 ile 17 hafta arasında. Bebeğim karnımda mutlu mesut baş parmağını emiyor.

2dk oku

View details Hamileliğin Dokuzuncu Ayı
Makale
Hamileliğin Dokuzuncu Ayı

Hamileliğin Dokuzuncu Ayı

En son 37 veya 41 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 35 ile 39 hafta arasında. Beklenen tarih henüz gelmemiş olsa da bebeğim artık her an doğabilir.

2dk oku

View details Uyumanıza Yardımcı Olacak 10 Öneri
Makale
Sağlıklı Bir Uyku İçin 10 Öneri

Uyumanıza Yardımcı Olacak 10 Öneri

Stres, hormonal iniş çıkışlar ve büyüyen bir karın: tüm bu faktörler uykusuzluk, rüyalar ve kabuslara ve hatta gün içerisinde yorgunluk ve sersemlik yaşamanıza neden olabilir.

2dk oku

View details Bebeğin Gelişimi
Makale
Baba ve Anne Karnı

Bebeğin Gelişimi

Hamilelik, değişiklikler ve bekleyişle dolu heyecan verici bir süreçtir. Bebeğiniz aylar geçtikçe hızla büyür ve 40. haftaya gelindiğinde ise dünyaya gelmeye hazır olur.

2dk oku

View details Hamileliğin İkinci Ayı
Makale
Hamilelik Dönemi

Hamileliğin İkinci Ayı

En son 7 veya 10 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 5 ile 8 hafta arasında. Her şey netleşti, hamileyim. Bunu tanıdığım herkese söylemek için sabırsızlanıyorum!

3dk oku

View details Hamilelikte Kilo Alımı Ne kadar Olmalı?
Makale
Hamilelikte Kilo Alımı Ne kadar Olmalı

Hamilelikte Kilo Alımı Ne kadar Olmalı?

Gebelik öncesi Beden Kütle İndeksine (BKİ) göre gebelik süresince uygun vücut ağırlığı kazanımı (kg)

1dk oku

View details Hamilelikte Bebekle İletişim
Makale
Anne Karnı

Hamilelikte Bebekle İletişim

Bebeğim 9 aydır içimde büyüyor; duygularımı hissediyor, sesimi duyuyor, dokunuşlarıma tepki veriyor ve besin seçimlerimiz bile ortak - büyülü bir ilişki!

2dk oku

View details Hamileliğin Altıncı Ayı
Makale
Anne Karnı

Hamileliğin Altıncı Ayı

En son 24 veya 28 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 22 ile 26 hafta arasında. Tam formumdayım. Bebeğim de öyle! Her şeyimiz ortak!

2dk oku

View details Hamilelikte Güvenli Seyahat
Makale
hamilelikte güvenli seyahat

Hamilelikte Güvenli Seyahat

4 aylık hamileyim ve 1 haftalığına tatil hayali kuruyorum. Ancak aklıma takılan bir soru var: uçakla seyahat etmek benim ve bebeğimin sağlığını etkiler mi?

3dk oku

View details Hamileliğin Sekizinci Ayı
Makale
Hamileliğin Sekizinci Ayı

Hamileliğin Sekizinci Ayı

En son 33 ila 36 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 31 ile 34 hafta arasında. Bebeğim doğmaya hazırlanıyor: Başı aşağı dönük şekilde pozisyon alıyor. Hafif de olsa bir kasılma hissettim.

3dk oku

View details İkiz Hamilelik Hakkında Merak Edilenler
Makale
İkiz Hamilelik Hakkında Merak Edilenler

İkiz Hamilelik Hakkında Merak Edilenler

Bir değil de iki bebek beklediğimi öğrendim! Bu hiç beklenmedik bir haberdi ve biraz şok oldum. Hamileliğim daha farklı mı geçecek? Nasıl üstesinden geleceğim?

3dk oku

View details Hamileliğin Üçüncü Ayı
Makale
Anne Karnı

Hamileliğin Üçüncü Ayı

En son 11 veya 15 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 9 ile 13 hafta arasında. Artık birinci trimesterin ve genel olarak bulantının sonu geldi.

2dk oku

View details Hamilelikte Endişe
Makale
hamilelikte endişe

Hamilelikte Endişe

Eveet, artık kesinleşti - hamileyim! Çok heyecanlıyım ama daha şimdiden kendi kendime binlerce soru soruyorum. Başarabilecek miyim? İyi bir anne olabilecek miyim?

2dk oku

View details Hamileliğin Beşinci Ayı
Makale
Hamilelik

Hamileliğin Beşinci Ayı

En son 20 veya 23 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 18 ile 21 hafta arasında. Bebeğime rengarenk çiçekli elbiseler mi yoksa güzel pantolonlar mı alacağımı bu ay nihayet öğreneceğim!

3dk oku

View details Bebek Emzirmeye Nasıl Hazırlanmalı?
Makale
Bebek Emzirmeye Nasıl Hazırlanmalı

Bebek Emzirmeye Nasıl Hazırlanmalı?

Doğuma az kaldı. Kendime bazı sorular soruyorum: baş edebilecek miyim, sütüm yeterli olacak mı, vb. Neyseki bu konuda tek başıma değilim!

2dk oku

View details Bebeğinizin Gelişi İçin Hazırlıklar
Makale
Bebek Patiği

Bebeğinizin Gelişi İçin Hazırlıklar

Bebeğiniz birkaç hafta içinde sizinle olacak. Yatağı, bez değiştirme masası, dolabı ve rafları... Her şeY çoktan hazır. Gereken tek şey bebek!

3dk oku

View details Hamileliğin İlk Ayı
Makale
Anne Karnı

Hamileliğin İlk Ayı

En son 2 veya 6 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 0 ile 4 hafta arasında. Hamile olduğumu daha yeni öğrendim! Çok heyecan verici bir durum... İnanmakta güçlük çekiyorum.

2dk oku

View details Babanın Doğumhaneye Girmesi
Makale
Babanın Doğumhaneye Girmesi

Babanın Doğumhaneye Girmesi

Doğum, yalnızca bizim için değil, müstakbel baba için de bir testtir! Doğumhanede bebeklerinin doğumuna tanıklık edenler için gerçek bir maratondur.

2dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın