MyFeed Personalized Content
Hamilelikle İlgili En Merak Edilenler
Makale
Favorilere ekle

Hamileliğin Yedinci Ayı ve Bebek Gelişimi

En son 29 veya 32 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 27 ile 30 hafta arasında. Yakında hamilelik iznine çıkacağım ve bir doğum öncesi eğitim sınıfına başlayabilirim. Bir kovboy gibi yürümeye başladığımın da farkındayım!

2dk oku Haz 13, 2018

Hamileliğin Yedinci Ayında Bebek

Bebeğiniz dış havayı solumaya yavaş yavaş hazırlanıyor. Solunum hareketleri artık daha düzenli bir ritme sahip. Solunum sisteminin yapısı artık tamamlandı ama hala olgunlaşmış değil. Bebeğiniz şu anda kozasından çıktıktan sonra vücut sıcaklığını ayarlayabilecek ve dış sıcaklıklara uyum sağlayabilir durumda.

Deri altı yağ katmanı sayesinde vücudu dolgunlaşmaya devam ediyor. Cildi artık daha az kırışık. Bebeğiniz gittikçe daha çok alan kaplıyor ve alanın daralmasından dolayı daha az hareket edebiliyor! Vaktini baş parmağını emip, tat ve koku duyularını keşfederek geçiriyor.

Gözleri sonuna kadar açık ve kirpikleri uzamıştır. Çok geçmeden karın duvarınız üzerinden ışık seviyesindeki değişiklikleri görebilmeye başlayacak. Harici ses uyaranlarına, özellikle de babasının sesine ve müziğe karşı gittikçe daha da hassaslaşıyor. Hatta buna hareket ederek veya kalp atışları hızlanarak tepki bile verebilir!

Hamileliğin son aylarında beslenme

Bol bol sıvı tüketmek kan hacminiz için önemlidir. Kan hacminiz plasentaya iyi bir kan akışı sağlanması için yaklaşık 1,5 litre artmıştır. Yapılan kan tahlillerinde alyuvar konsantrasyonunuz kan hacminin artışına bağlı olarak düşüş gösterebilir. Kanınızdaki plazma, alyuvarlardan çok daha hızlı artacağı için bu durumun hamilelik sırasında son derece normal olduğunu bilin. Doktorunuz görünürdeki bu düşüşün arkasında saklanan gerçek bir kansızlık durumu olup olmadığını tespit etmeye de özen gösterecektir.

Hamileliğin sonuna doğru alyuvar üretimi normal dengeyi tekrar sağlayacaktır. Bu yüzden bu aşamada bol sıvı ve kırmızı et gibi demir açısından zengin gıdalar tüketmeniz gerekir. Doktorunuzun gerek görmesi durumunda besin öğesi alımınıza katkıda bulunacak gıda takviyesi alabilirsiniz.

Soru: Hamileliğim esnasında pişmemiş balık yememe hiç izin yok mu?

Evet, hamileliğiniz boyunca hijyen kuralları ve gıda güvenliği ile ilgili önlemler, noktasına virgülüne kadar uygulanmalıdır. Bu yüzden de pastörize edilmemiş süt ürünleri (peynir, yoğurt, süt, kefir vb), az pişmiş et, pişmemiş veya tütsülenmiş balık, tarama veya pişmemiş deniz mahsullerinden uzak durmanız büyük önem taşır. Yiyeceklerle ilgili risklerden kaçınmak için yemek hazırlamadan ve masaya oturmadan önce ellerinizi iyice yıkamanız, meyve ve sebzeleri de iyi yıkamanız çok önemlidir.

Pişmiş yemeklerinizi oda sıcaklığında değil, buzdolabında muhafaza edin. Bir gün öncesinden kalan yemekleri yiyecekseniz mutlaka ısıtın. Buzdolabınızı düzenli aralıklarda temizlemeyi de unutmayın.

Bebeğinizle birlikte artık son düzlüktesiniz. Bebeğiniz mola vermeden büyüyecek ve şu anki ağırlığını hamileliğin sonuna kadar ikiye katlayacak. Bu dönemde bebeğiniz oldukça iştahlıdır! Bol bol istirahat edin ve sağlıklı beslenin.