MyFeed Personalized Content
1-3 Yaş
Makale
Favorilere ekle

12-24 Ay Bebeklerin Beslenme Düzeni

Büyük ihtimalle sizin de bildiğiniz gibi, bebekler inanılmaz derecede aktif ve enerjiktir! Bebekler, besin öğesi açısından zengin besinler ve ara öğünler ile her ısırıklarını en iyi şekilde değerlendirir.

5dk oku Haz 22, 2018

Bebeklerin büyüme ve gelişme açısından gerekli besin öğelerini alması için yemeklerde küçük porsiyonlarla önemli besin öğeleri sunulmalıdır ve gün içinde sık sık verilmelidir. Genelde gün içinde üç dengeli ana öğün ve iki ila üç besleyici ara öğün uygulanır. 

12 aylık bebeğinizin en iyi şekilde beslenmesi için her gün tüm besin gruplarından dengeli beslenmesi gerekir.  
Not: Her zaman çocuğunuzun açlık ve tokluk işaretlerini takip edin.

Sağlıklı bir temel oluşturma

Bu ipuçları bebeğinize, ömür boyu iyi yeme alışkanlıkları öğretmenizde yardımcı olabilir.

1. Besinleri akıllıca seçin.  Bebeğinizin anne sütünden ya da mamadan katı gıdalara geçişinde, besin öğesi eksiklikleri daha yaygın olur.  2008 tarihli, Nestlé tarafından desteklenen Bebeklerin ve Küçük Çocukların Besleme Araştırması (FITS), her gün çocukların yeterli meyve, sebze ve önerilen potasyum ve lif miktarını almadığı bulgusuna ulaşmıştır. Ayrıca küçük çocukların yarısından fazlası yedikleri besinler ile yeterli miktarda E vitamini almamaktadır. 
İşte bu nedenle çocuğunuza sebze, meyve, tam tahıl, yağsız et ve süt ürünü çeşitleri vermek çok önemlidir. Verdiğiniz yiyeceklerin omega-3 açısından zengin olması da önemlidir. Bitkisel olarak kanola yağı, hayvansal olaraksa balık iyi birer omega-3 kaynağıdır.

2. Karıştırın. Dengeli bir beslenme düzeni, her gün tam tahıllılar, meyveler, sebzeler, et ve süt ürünleri gibi her besin grubundan çeşitli besinler yemeye dayanmaktadır. Ayrıca menüsüne çocuğunuzda eksik olabilecek besin öğelerini içeren besinleri eklemeyi de unutmayın: demir, çinko, potasyum, E vitamini ve lif gibi. Bu konuda mutlaka doktorunuz ve diyetisyeninize danışmayı unutmayın.

3. Meyvelerin ve sebzelerin gökkuşağını sunun.  Rengarenk besin çeşitleri çocuğunuzun tercihlerini artırır ve ona çeşitli besin öğeleri sunar. Yeni besinleri eski favorileriyle birlikte sunmak, kabul etme ihtimalini artırabilir.  Örneğin eğer mısır seviyorsa, mısırın yanına küçük kırmızı biber parçaları eklemeyi deneyin. 

4. Ne kadar yiyeceğine çocuğunuz karar versin.  Çocuğunuzun neyi ne kadar yiyeceğine karar vermesini sağlayarak iştahına saygı duymayı öğretin.  Eğer açsa, istediği gibi yemesine izin verin. Eğer toksa, durmasına izin verin. 

5. Akıllı ara öğünler tercih edin.  Her gün üç ana öğün ve iki ila üç ara öğün sunun.  Çocuklar kalorilerinin %25’ini ara öğünlerden aldığı için her ara öğün için besin öğeleri açısından zengin tercihler sunduğunuzdan emin olun. Cips, kurabiye ve şekerli içecekler gibi yüksek kalorili, düşük besleyiciliği olan yiyeceklerden kaçının. Süt, yoğurt, meyve gibi besinleri ara öğün olarak tercih edebilirsiniz.

6. Kararında içtiğinden emin olun.  İçecekler hidrasyonu sağlamak için iyidir ancak çok fazlası çocuğunuzu doyurabilir.  Çocuğunuzun içecek tercihleri süt, %100 taze meyve suyu veya sudan oluşmalıdır.  Sütü günde 2 bardakla sınırlayın. Eğer %100 taze meyve suyu veriyorsanız yalnızca bardakta verin, biberonla değil. Günde 120ml’den fazla vermeyin; geri kalan sıvı ihtiyacını su ile karşılamalıdır. 

7. Sağlıklı yağlar sunun. Küçük çocuklar büyüme ve beyin gelişimi için yağlardan gelen enerjiye ihtiyaç duyar. Çocuğunuzun beslenme düzenine yağlı balık, avokado, bitkisel yağlarla yapılan besinler gibi çoğunlukla doymamış yağın sağlıklı kaynaklarını ekleyin.   

Küçük bir çocuğun besin öğesi eksikliklerini yerine koyma

Küçük çocukların yeme alışkanlıklarını ve besin alımını anlamak için, Nestlé 2008 yılında Bebeklerin ve Küçük Çocukların Besleme Araştırması’na (FITS) sponsor olmuştur. Küçük çocukların ne yediğini bilerek besin tercihlerini daha iyi yönlendirebiliriz. 

Nestlé olarak bu araştırma ışığında farkına vardığımız bazı yaygın eksiklikler aşağıdaki gibidir.

-Sebzeler ve meyveler gerekli vitaminleri, mineralleri ve lifi içerir.  Sebze ve meyve açısından zengin bir beslenme düzeni, büyüme ve gelişme için önemlidir. 

Nestlé FITS 2008, belirli bir günde 12 - 24 aylık küçük çocukların %25’inin tek bir porsiyon meyve yemediğini ve %30’unun da tek bir porsiyon sebze yemediğini ortaya koymuştur. 

Nasıl önlem alınır: Çocuğunuza her gün 225g meyve 275g sebze sunun. Meyve ve sebze öğünleri taze, donmuş veya püre haline getirilmiş  yiyeceklerden oluşabilir ancak küçük, kolay yenilebilir parçalar halinde olmalıdır. Unutmayın, çeşitlilik yaratmak için çocuğunuzun favori yiyeceklerine ilave ederek püre şeklinde meyve ve sebzeleri ona sunabilirsiniz. 

-Tahıl ürünleri: Nestlé FITS 2008’e göre, 12 - 18 aylık çocukların %60’ı gün içinde olgun, tam tahıllı olmayan tahıl ürünleri yemektedir.  Ancak olgun tahıllara geçiş yapmak çocuğunuz için en iyisi olmayabilir. Bu tahıllar demir bakımından bebek tahılları kadar zengin olmayabilir ve yüksek miktarda şeker içerebilir. 

Nasıl önlem alınır: Çocuğunuza demir bakımından zengin bebek tahılları vermeye devam edin ve günün herhangi bir vaktinde tahıl verebileceğinizi unutmayın!

-Tatlandırılmış içecekler ve tatlılar: Çocuğunuzun beslenme düzeninde yüksek enerjili ancak besin öğeleri açısından fakir besinlere yer yoktur. Nestlé FITS 2008 çocukların %70’inden fazlasının bir günde herhangi çeşit bir şeker, tatlı ya da tatlandırılmış içecek tükettiğini göstermektedir. Tatlılar, şekerler ve tatlandırılmış içecekler sundukları az besine rağmen kalori bakımından yüksek olabilir ve beslenme düzenindeki diğer besleyici besinlerden bebeğinizin yeterli miktarda tüketmesine engel olabilir. 

Nasıl önlem alınır: Şekerleri yiyeceklerin yerine çocuğunuza meyve, yoğurt, tahıllar ve tam tahıllılar ile yapılan ara öğünler gibi daha besleyici seçenekler sunun. 

-Lif çocuğunuzun sindirim sağlığında büyük bir rol oynar. 

Nasıl önlem alınır: Her gün çocuğunuz için doğru boyutta olan tam tahıllılar ve taze, donmuş, püre haline getirilmiş meyve ve sebzeleri ona sunun.

-E Vitamini vücuttaki hücreleri hasarlara karşı koruyan önemli bir antioksidandır.  Nestlé FITS 2008’e göre, bir yaşındaki çocukların yaklaşık olarak yarısı yedikleri besinlerden önerilen E Vitamini miktarlarını alamamaktadır. 

Nasıl önlem alınır: E Vitamini içeren besinlerler; bitkisel yağlar (kanola, mısır, soya fasulyesi), avokado, tam tahıllılar ve bazı yapraklı şekil sebzelerden (ıspanak, brokoli) oluşmaktadır.

-Potasyum kasların düzgün çalışmasına yardımcı olan bir mineraldir. Nestlé FITS 2008’e göre, neredeyse hiçbir küçük çocuk, beslenme düzenlerinde önerilen potasyum alımını karşılayamamaktadır. 

Nasıl önlem alınır: Potasyum; patates, tatlı patates, avokado, ıspanak, yoğurt, muz ve turunçgiller dahil birçok yiyecekte bulunur.

-Sağlıklı yağlar büyümede ve beyin gelişiminde görev alır. Yağ; vücudun A, D, E ve K gibi vitaminleri kullanmasında yardımcı olur. Nestlé FITS 2008 küçük çocukların yaklaşık %23’ünün önerilen toplam yağ miktarını alamadığını göstermiştir. Bir çocuğun beslenme düzeni tercihen balık, avokado, zeytinyağı, kanola ve soya yağı gibi bitkisel yağlarla yapılan yemekler içermelidir. Bu sağlıklı yağlar; tereyağ, çok yağlı peynir, yağlı etler ve yüksek yağlı süt ürünlerinde bulunan doymuş yağların yerini almalıdır.

Nasıl önlem alınır: Zeytinyağı ya da alfa-linolenik asite sahip soya ya da kanola yağı gibi yağlarla yemekler yapın ya da öğünlerine bu yağlarla yapılan salata sosu gibi çeşniler katın. Yüksek miktarda doymuş yağ ya da trans yağ içeren yiyecekleri sınırlamayı unutmayın.