İnek sütü alerjisi mi yoksa inek sütü intoleransı mı? İnek sütü; içinde bulunan proteinlere karşı olan bir alerjiye ya da sütteki şekere karşı olan bir intoleransa neden olabilir.
Ülkemizde besin alerjisi görülme sıklığı son 10 yılda iki katına çıkmıştır (çok sayıda sebebi bulunmakla birlikte liste, uzmanlara göre hala belirsizdir). Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği verilerine göre ülkemizde 0-4 yaş arası 350 bin çocukta, bebeklerin %6’sında ve çocukların ise %4’ünde besin alerjisi bulunmaktadır. Besin alerjilerinin %40’ını ise inek sütü oluşturur. Çocuğun beslenmesinde inek sütünün çıkarıldığı durumların %80’inin fazlasında bu durum bir veya iki yaşına doğru kaybolmuştur. Etkilenen çocukların %20’sinde ise kalıcı olarak devam eder. Bebeğinizin alerjisi olması durumunda aşağıdaki bilgiler faydalı olacaktır.
Bebeklerde inek sütü alerjisi teşhisi
Bu alerji tipi nasıl anlaşılır? Belirtiler çocuktan çocuğa değiştiği ve diğer durumlarla karıştırılabileceği için fark edilmesi kolay değildir.
İnek sütündeki proteinlere alerji olduğunu gösteren üç ana semptom tipi aşağıdaki gibidir:
- Deride: pullanma, egzama, yüzde kızarıklık veya solukluk, ödem (şişme).
- Sindirim sisteminde: besinin mideden yemek borusuna geri kaçması(reflü), kusma, kabızlık, ishal, kanlı, mukuslu dışkı ve karın ağrısı
- Solunum sisteminde: hırıltılı öksürme, astım, nefes almada zorluk.
Çok daha nadir olarak, derhal hastaneye yatırılmayı gerektiren anafilaktik reaksiyon (kan dolaşımının büyük sekteye uğraması ile birlikte tansiyonda ani düşüş).
Laktoz intoleransı ise bebeğin laktaz enzimi eksikliğine veya yetersizliğine bağlı olarak sütte bulunan bir şeker olan laktozu sindirememesiyle ortaya çıkar ve alerji ile karıştırılmamalıdır.
Doktorunuzun şüphelerini doğrulamak için çocuğunuz öncelikle bir alerji uzmanının kontrolünde tam alerji testinden geçmelidir. Uzmanlar, sindirimdeki alerji durumunu görmek ve kan tahlilinden elde edilen verilerle karşılaştırmak için deri testleri (anında reaksiyon verir) yaparlar ve bir yama testi ya da bir provokasyon (yükleme) testi kullanırlar.
Ailemin bir alerji öyküsü var. Bu da bir etken midir?
Bir ebeveynin ya da kardeşin inek sütüne alerjisi olsa da bebek aynı alerjiye sahip olmayabilir. Bununla birlikte başka çeşit besinlere alerjileri bulunan ailelerde besin alerjisi görülme olasılığı daha yüksek seviyede gözlemlenmiştir.
Alerjileri olan çocuğuma hangi yemeklerden verebilirim?
Teşhis doğrulandı: çocuğunuzun inek sütü alerjisi ya da intoleransı var. Tedavi, bu besinin çocuğunuza hiçbir şekilde verilmemesini gerektirdiği için çocuğunuzu nasıl besleyip katı besinlere başlatabileceğinizi düşünüyorsunuz. Elbette doktorunuzun tavsiyelerine uyacaksınız ama göz önünde bulundurabileceğiniz birkaç fikir verecek olursak:
- Bazı inek sütü proteinleri anne sütüne geçebildiği için emzirirken tüm süt ürünlerinden uzak durmanız tavsiye edilir.
- Ayrıca, ürünlerin inek sütü proteini içeriklerini tespit etmek için, tüketmiş olduğunuz tüm ürünlerin etiket bilgilerini dikkatlice okumayı öğrenmeniz de gerekecek. En çok bilinen ifadeler: süt tozu, kazein, kazeinat, laktoglobulin, laktalbumin, whey, vs. (liste daha devam eder). Gözünüzü alıştırmaızda fayda var!
- Dışarıda yemek yemeniz durumunda da sipariş verdiğiniz yemeğin içerisinde süt veya süt ürünleri kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi unutmayın.
İnek sütü alerjisi bebeğinizin beslenme şekli konusunda aklınızı karıştıracak olsa da alerji uzmanınız ve düzenli olarak gittiğiniz doktorunuz besinlerin tüketimi konusunda size tavsiye verebilecektir.
İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın
Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur.
Beslenme Kılavuzu
Beslenme hakkında bilgi edinin
Uygulamalar
Özel pratik uygulamaları deneyin
Yardım Alın
Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın