Tuvalet eğitimi bağımsızlık ve “büyüme” yolundaki adımlardan biridir. Anne babaların üzerindeki yük de bütçeleri de azalır. Ah bir de çocuklar çabucak öğrenebilseler ve gerileme göstermeseler... Ancak anne babaların dilekleri ve diğer dikte edilenler bambaşka şeylerdir. Bu aşamayı bir takıntı haline getirmemeniz için birkaç faydalı ipucu paylaşalım...
Bebekler belirli bir yaşa gelince tuvaleti çözerler mi?
Bunun kesin bir yaşı yoktur. Her çocuk aynı dönemde hazır olmaz ve genelde 15 ila 36 ay arasında altlarına yapmayı bırakırlar. Çocuklar günümüzde genelde altlarına yapmayı 28 aylıkken bırakırlar.
Lazımlığı kullanmaya hazır olup olmadıklarını nasıl bileceğim?
Başlamaya hazır olduklarını gösterecek belirtilere; yardım almadan oturabilme ve kalkabilme, bir topa tekme atabilme, merdivenlerden tek başına çıkabilme, yetişkinlerin davranışlarını taklit etme, kendi başlarına yemek yiyebilme ve belirli bir ölçüde bağımsızlık elde etmeleri dahildir.
Bir sonraki aşamaya geçme istediğinin diğer belirtileri ise lazımlığa ilgi göstermek ve kirlendiğinde bezlerine dokunmaktır.
Lazımlığa çok erken başlarsam çocuğumun tuvalet eğitimini doğru bir şekilde almasını engeller miyim?
Çocukları gelişebildiklerinden daha hızlı gelişmeye zorlamamanız gerektiği doğrudur. Lazımlığı kullanmaları için baskı yapmanız öğrenme süreçlerini yavaşlatmaktan başka işe yaramayacaktır.
O yüzden doğru an, çocuğunuz hazır olduğuna ne zaman karar verirse o zamandır. Bu arada lazımlığı nasıl kullanacaklarını ve onlardan ne bekleneceğini açıklayabilirsiniz.
Çocukları belirli saatlerde lazımlığa oturtmak faydalı olur mu?
Belirli zamanlara (uyanınca, öğle uykusundan önce veya sonra, vb.) göre bir rutin uygulanabilir. Çocuğunuzun lazımlığı görmeye alışması için lazımlığı banyo veya tuvalette tutmanız da faydalı olacaktır. Rahat olmaları için onlarla birlikte oturabilirsiniz (başlangıçta) ve bağırsak hareketlerinin doğal olduğunu ve nereye gittiğini açıklayabilirsiniz.
Çocuklar onlardan bekleneni yapana kadar lazımlıkta bırakılmalı mıdır?
Bunu bir görev haline getirmek çocuğunuzun beklentilerinizi karşılayamama ve sevginizi hak etmeme korkusunu arttırmaktan başka bir işe yaramayıp özgüvenini zedeleyecektir. Birkaç dakika geçtikten sonra bir şey olmuyorsa çocuğunuzu denediği için tebrik etmeli ve birkaç saat sonra veya ertesi gün tekrar denemelisiniz.
Çocuğum kakasını pantolonuna yaparsa ne yapmalıyım?
Tuvalet eğitimi kazasız olmaz! Çocuğunuzu tuvalet eğitimini öğrenme kabiliyetleri için tebrik etmeli ve tuvalete gitmek için son dakikaya kadar beklememelerini istemelisiniz.
Çocuğum lazımlığı kullanmayı başarırsa tuvaleti kullanmasını önermeli miyim?
Hmm… Bu yüksek ve endişe verici “taht” genelde tuvalet eğitiminin son aşamasıdır ve çocuğunuzun lazımlığı doğru bir şekilde kullanmayı başardığı anlamına gelir.
Çocuğum gerileme gösteriyor, altını ıslatmayı bırakmıştı ama tekrar yatağına yapmaya başladı?
Küçük bir erkek veya kız kardeşin gelişi ve başka çeşitli sebepler, çocuğun geçici olarak bebek statüsüne geri dönmesine sebep olabilir. Ancak bu uzun sürmeyecektir. Biraz sabır gösterirseniz her şey yerli yerine oturacaktır.
Bebeğim gündüz altını ıslatmıyor. Geceleri de altını ıslatmamaya başlayana kadar ne kadar geçecek?
Bu çocuktan çocuğa değişir ve belirli bir sebebi yoktur. Birkaç gün, birkaç hafta veya birkaç ay sürebilir... Bazen çocuklar önce geceleri altını ıslatmaz! Önemli olan baskı yapmamanızdır. Çocuklar kendi tempolarını belirlerler ve anne babaları olarak da bu tempoya ayak uydurmanız gerekir!
Ancak 5 yaşını doldurduktan sonra beze devam etmesi endişe vericidir ve bir uzmana danışmak isteyebilirsiniz.
Çocuğum yakında okula başlayacak ve hala tuvalet eğitimi tam değil, ne yapmalıyım?
Çocuğunuzun bezsiz oynayabilmesi için tatillerden faydalanın (daha az stres, daha çok zaman, güzel hava). Baskı kurmayın veya duygusal şantaj yapmayın: çocuğunuzun tuvalet eğitimi tam olmasa bile öğretmen çocuğu sınıfa almayı reddedemez. Endişelenmeyin, bazı çocukların tuvalet eğitimi okula başlamadan bir gün önce tamamlanır!