Bebek Kazaları

Evde Bebek Güvenliği İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

1-3 Yaş
Makale
Haz 22, 2018
3dk

Küçük maceraperestim hiçbir şeyden korkmuyor. Yürümeyi öğrendiğinden beri şişlikler, çizikler ve diğer yaralanmalar günlük rutinimizin bir parçası oldu. Küçük bir çizik ile ciddi bir yara arasındaki farkı nasıl anlayabilirim? Nasıl davranmalıyım?

İster dört ayak üstünde ister bahçede oynuyor olsun, hem kız hem de erkek çocukları kendilerini yaralamanın bir yolunu bulacaktır. Morarmış bacaklar, her yerlerinde şişlikler... Yüzeysel yaraların semptomlarına ve tedavi çözümlerine genel bir bakış atalım.

Şişlik ve çürükler

Yürümeyi öğrenirken az düşülmez! Çoğu zaman ciddi bir durum gerçekleşmez. Çürükler veya küçük şişliklerde morluk oluşmasını azaltmak için etkilenen alana bir buz torbası yerleştirin. Öpüp iyileştirmeyi de unutmayın!

Ne zaman tıbbi yardım almalı? Bebeğiniz başını vurursa risk almamanız en iyisi olacaktır. Doktorunuzu veya 112’yi arayın. Bebeğiniz düştükten sonra 36 saat içinde bilincini (birkaç saniyeliğine bile olsa) kaybederse, kusarsa, baş dönmesi yaşarsa, başı ağrırsa ya da garip davranmaya başlarsa (bozuk konuşma, şaşkınlık durumu, vb.) yardım almanız gerekir.

Kesikler ve yaralar

Yaradan yalnızca biraz kan akarsa suyun altına tutun ve gerekirse biraz sabunla temizleyin, sonra da temiz bir kumaş parçası ile üzerine birkaç saniye bastırın. Bir kompresle kurulayıp yara bandı yapıştırabilirsiniz. Yara bandını düzenli olarak değiştirmeyi ihmal etmeyin.

Ne zaman tıbbi yardım almalı? Kesik ya da yara derinde, özellikle de yüzdeyse, dikiş veya şeritlerin gerekmesi durumuna karşı doktora gitmeniz gerekir.

Yanıklar

Cildi sadece kızarmışsa bu birinci derece bir yanık olduğu ve kolayca tedavi edilebileceği anlamına gelir. Yapmanız gereken ilk şey, alan ne kadar büyük olursa olsun, yanan bölgeyi soğuk suya tutmaktır. Bundan sonra doktorunuza da danışarak rahatlatıcı jel ya da merhem sürebilirsiniz.

Ne zaman tıbbi yardım almalı? Yanık geniş ve derinse, çocuğunuzun yüzünde, ellerinde ya da ayaklarındaysa çocuğunuzu acile götürmeniz ya da 112’yi aramanız gerekir. En ufak bir şüpheye düştüğünüzde ki bu karşılaştığınız diğer her şeyden daha korkutucu olsa bile, tıbbi yardım almanız en iyisi olacaktır.

Böcek ısırıkları

Karınca ve sivrisinek ısırıkları genelde ciddi değildir. Çocuğunuz çok kaşınıyorsa eczacınızdan kaşıntı önleyici bir krem isteyebilirsiniz. Bal arısı ya da eşek arısı sokması durumunda çocuğunuzun bunlara karşı alerjisi olabileceği için daha dikkatli olmayı gerektirir. Arılar, iğnelerinin bir kısmını deride bırakabilir ve bu parçayı cımbız ya da zehir pompası kullanarak çıkarmanız gerekir. Sonra da yarayı bir antiseptik ile dezenfekte etmeniz gerekir. Çocuğunuz acı çekiyorsa soğuk kompres ya da buz torbası uygulayın.  
Ne zaman tıbbi yardım almalı? Bebeğiniz yüzünden ya da ağzından sokulmuşsa, farklı yerlerinden birkaç defa sokulmuşsa ya da ciddi reaksiyon veriyorsa mutlaka bir sağlık profesyoneline danışmalısınız

Pişik

Diş çıkartma döneminde bebeğinizin poposu kızarabilir. Bunun sebebi kolay oluşan ama zor geçen pişik olabilir. Doktorunuza danışarak bir antihistaminik kullanabilirsiniz.
Ne zaman tıbbi yardım almalı? Doktorunuza danışın.

Hijyenin önemli olduğunu unutmayın. Bebeğinizin poposunu kaka yaptıklarında suyla ve az sabunla yıkayıp dikkatlice kurulayın. Doktorunuz size aynı zamanda koruyucu bir krem de yazabilir. Bebeğinizin bezini mümkün olduğunca sık değiştirin.

Üşütme

Bebeklerde üşütme genelde bir kulak enfeksiyonuyla ile ilgilidir. Üşütme, kulak ağrısı, yüksek ateş ve ishal ile de kendini gösterebilir. Bebeğiniz mızmızlanabilir ve ağlayıp kulaklarına dokunurken başını sağa sola sallayabilir.
Ne zaman tıbbi yardım almalı? En ufak bir şüphe halinde doktorunuza danışmalısınız.

Vücut sıcaklığı

Viral enfeksiyonlar bebeğinizin vücut sıcaklığının artmasına sebep olabilir. Bebeğinizi çok kalın giydirmeyin ve odanın sıcaklığını kontrol edin (tercihen 19°C civarında olmalıdır). Bebeğinizin vücut sıcaklığını ölçün ve düzenli olarak sıvı verin.

Ne zaman tıbbi yardım almalı? Üç güç geçtikten sonra vücut sıcaklığı hala yüksekse derhal doktorunuza danışmalısınız.

*Bal, özellikle yaşamın erken dönemlerinde bebeklerin farklı tatlarla tanışmasını sağlayarak tat gelişiminde kritik bir rol oynar ve damak zevklerini şekillendirmeye yardımcı olur.

Ancak bal, bebek botulizmine neden olabilecek bakteriler içerebilir. Bu nedenle, Clostridium botulinum sporları endüstride kullanılan uygun yüksek basınç ve yüksek sıcaklık işlemiyle etkisiz hale getirilmedikçe, bal 12 aylık yaştan önce verilmemelidir.

Ürünlerimizde bal kullanıldığında, balın güvenli bir şekilde tüketilmesini sağlamak için harici olarak doğrulanmış bir işlemden geçirilir.

İlgili Makaleler

View details Bebeklerde Katı Gıdaya Geçerken Bilmeniz Gerekenler
Makale
katı gıdaya geçiş

Bebeklerde Katı Gıdaya Geçerken Bilmeniz Gerekenler

Bebeğim neredeyse altı aylık oldu ve ilk “katı” yiyeceğini yemeye hazır. Ne yapmalıyım?

5dk oku

View details Bebeğinizin Dilinden Anlıyor Musunuz?
Makale
bebeğin vücut dilini anlamak

Bebeğinizin Dilinden Anlıyor Musunuz?

Bebeğimin gülümsemesi ve gözyaşları aç veya tok olduğunu anlamak için yetersiz kalıyor. Bebeğimin davranışlarını yorumlamak konusunda bana tavsiye verebilir misiniz?

4dk oku

View details Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi
Makale
Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi

Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi

Bebeğim inek sütü veya inek sütü içeren bir ürün kullandıktan sonra iyi görünmüyordu. Doktora başvurunca öğrendim ki bebeklerin inek sütüne alerjisi olabiliyormuş.

3dk oku

View details Bebeğinizin 12 - 24 Ay Arası Beslenmesi
Makale
12-24 ay arası beslenme

Bebeğinizin 12 - 24 Ay Arası Beslenmesi

Büyük ihtimalle sizin de bildiğiniz gibi, bebekler inanılmaz derecede aktif ve enerjiktir!

5dk oku

View details Bebeğim Yemek Yemiyor!
Makale
Bebeklerin Yemek Yememe Sorunu

Bebeğim Yemek Yemiyor!

Her bir öğün bir angarya haline geldi. Çocuğum neredeyse verdiğim her şeyi geri çeviriyor. Sağlığı için endişe duyuyorum. Herhangi bir öneride bulunabilir misiniz?

4dk oku

View details 1 Yaşındaki Bebek Neler Yemeli?
Makale
1 Yaş Bebek Beslenmesi

1 Yaşındaki Bebek Neler Yemeli?

Sizin de bileceğiniz gibi, bebekler inanılmaz derecede aktif ve enerjiktir! Bebekler için besin öğeleri açısından zengin yiyecekler ve atıştırmalıklar büyük önem taşır. 

6dk oku

View details Bebeklerde 2 Yaş Sendromu
Makale
3 yaşına kadar bebek beyni gelişimi

Bebeklerde 2 Yaş Sendromu

Ufaklığım daha 2 yaşında bile değil ama her şeyi kendi yapmak istiyor. Yardım etmek istediğimde ise sinirleniyor! Bir öneride bulunduğumda aldığım cevap hep hayır.

3dk oku

View details Bebeklerde Tuvalet Eğitimi ve Hazırlık Süreçleri
Makale
Bebekler için Evde Alınacak Önlemler

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi ve Hazırlık Süreçleri

Çocuğum yakında okula başlayacak ve tuvalet eğitimini vermenin vakti geldi. Ona nasıl yardımcı olabilirim?

3dk oku

View details Bebek Bulunan Evlerde Alınması Gereken Önlemler
Makale
Bebekler için Evde Alınacak Önlemler

Bebek Bulunan Evlerde Alınması Gereken Önlemler

Artık her yerde dolaşabildiği için bebeğim görebildiği her şeye dokunmak istiyor. O hiçbir şeyden korkmasa da ben bunun riskli olabildiğini biliyorum. Ne gibi önlemler almalıyım?

3dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın