katı gıdaya geçiş

Bebeklerde Katı Gıdaya Geçerken Bilmeniz Gerekenler

1-3 Yaş
Makale
Haz 22, 2018
5dk

Bebeğim neredeyse altı aylık oldu ve ilk “katı” yiyeceğini yemeye hazır. Ne yapmalıyım?

“Katı” gıdaya geçiş ile bebeğiniz yepyeni bir tat ve doku dünyası keşfeder. Bu önemli aşamaya en iyi şekilde geçilmesi için ne yapılmalı?

Bebeğiniz yemek yemenin kişilik oluşumu anlamına geldiğini fark ettiğinde…

İlk kaşık dolusu havuçlarının ya da kaşık dolusu çorbasının önemsiz bir olay olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bebeğiniz için bu tam bir devrim niteliğinde! Şimdiye dek anne sütü veya mama dışında bir şey olduğunu bilmiyordu, ne verilirse onu yiyordu.
Ancak bu yeni tat ve dokular sayesinde bebeğiniz zamanla karar verme gücüne sahip olduğunu (”Beğendim” / “Beğenmedim”) ve bir kişiliği olduğunu fark edecek. Gıda için “ben” kavramının kullanılmasını çabucak kavrayacak. Ayrıca bebeklikte hoşlarına giden yiyecekler çoğu zaman büyüdüklerinde yaptıkları yemek tercihlerine de yansır. Nihayetinde katı gıdalara geçiş bağımsızlığa doğru giden gelişimde önemli bir aşamadır. Bebeğin düşüncelerine göre katı gıdaya geçiş büyük insanların dünyasına girişi işaret eder.

“Ben” kavramını keşfettikten sonra bebeğiniz, yiyeceğin aynı zamanda bir “oyun” olduğunu da anlar.Anne sütü ile beslenirken pasif bir görev üstlenirken katı gıda sayesinde aktif bir oyuncu haline gelir. Yemek vakti etraflarındakilerle etkileşime girer. (Evet, artık masada yiyor, tıpkı büyük biri gibi, bu onun için büyük bir değişiklik!) İlk sözcükleri “baba”, “mama” veya “keeek” olacak, hatta belki de ilk yeri “anne”ye ayıracak! Zaman geçtikçe küçük bir rutine girecekler ve yemek yemelerini sağlamak için hayal gücünüzü daha da fazla zorlamanız gerekecek: “neeaaoov uçak dönüyor, dönüyor, dönüyor”, “bırrrm bırrrm küçük araba garaja park etmek istiyor” vs. Ve elbette bebeğinizin ilk defa parmaklarıyla yemesine izin verdiğinizde ufaklığın karşınızda püreye bulanmış halini görüp gülmenize engel olamayacaksınız! 

Yemek yemek; uzun zamandır başlarına gelen en iyi şey!

Yemek her şeyden önce bir zevk olup bebeğinizin deneyim edindiği ilk şeydir. Başlangıçta annelerine sarılarak emerken güvende ve yoğun bir mutluluk hissederler. Sonra da katı yiyecekleri keşfederler ve sevgi dolu bir şekilde hazırladığınız bezelye püresinin karşısında somurtup surat ekşitirken çilek ve muz püresinin tadını alınca da zevk belirtileri gösterirler. Ne duygu seli ama!
Sonunda yüksek sandalyelerinde aile masasında hüküm sürecekleri gün gelir. Tüm dikkatler kendi üzerinde olunca herkesi güldürmek için elinden geleni yaparlar. Büyük annesinin de gözleri bebeğin üzerindedir... ta ki püre masayı aşıp duvara sıçrayana kadar! Endişelenmenize gerek yok, bebeğiniz ailenin bir parçası olduğunu öğreniyor ve yerini sağlama almaya niyetli!

İlk kaşık

Yukarıdaki sebeplerden dolayı yemekten alınan ilk kaşık çok kıymetli bir andır. Dikkatlice hazırlanmak size düşer: iyi his vermesi için plastik (metal değil) malzemeden yapılma özel bir kaşık alın ve bebeğinizi ilk defa masaya oturtun. Fotoğrafını çekmeyi unutmayın! Bu büyük an elbette tam bir fiyasko da olabilir.
Bebeğiniz sadece kaşığı emdiğiyle kalabilir: bu durumda kaşığı ağızlarına koyabileceğini fark etmesini de bir başarı sayın! Dengelerini çok da şaşırtmamak için örneğin daha önce tatmış oldukları ve daha kıvamlı yiyecekleri (püre gibi) tercih edin.
Bazı bebekler çok çabuk yerken bazıları kaşığı başlangıçta kabul etmez. Bebeğiniz ağzını kapatıyorsa endişelenmeyin ve sonra tekrar deneyin.

BEĞENMEDİ!

Bebeğinizi beslemek için gösterdiğiniz tüm çaba ve kullandığınız tüm hayal gücüne rağmen yemeyi reddettiği durumlar olabilir. Buna yeni yiyecek fobisi, ya da yeni yiyeceklerden tiksinme adı verilir. Bu durum genelde 2 yaşında başlar ve 4 ila 7 yaş arasında zirve yapar. Çocuğunuzun belirli bir yiyecekten uzak durmak istemesinin birçok sebebi vardır: sözlerini dinletme yolu, kişisel zevkleri, yeni bir şeyden çekinmeleri, vb. Çocuğunuzun yaşı 2 olmadan önce ne kadar yeni yiyecek verirseniz yeni yiyecek fobisi riskinin de o kadar düşük olacağını unutmayın. Bu yüzden katı gıdalara başlar başlamaz tat duyularını uyarmaya başlayın. Unutmayın brokoliyi de en azından kek kadar seveceklerdir, gerçekten!

6. ayda katı gıdalara başlanması

Bebeğinizin sindirim sisteminin süt dışındaki gıdaları kabul edip sindirecek kadar gelişebilmesi için katı gıdalara başlamadan önce bebeğinizin 6. ayını doldurmasını bekleyin. Bundan sonrası kişisel zevklere göre şekil alacaktır ve her bebek farklı reaksiyon verecektir. Kimisi masada oturmaya erkenden ilgi gösterirken, kimisi yiyeceklerle ilgilenecek, kimisi ise isteksiz olacaktır. Her birinin istekleri kendine özgü olacak. Ne olursa olsun, anne sütü ya da mama bebeğinizin ana besin kaynağı olmaya devam edecek.Tamamlayıcı gıdaya geçtikten sonra da anne sütü ana besin olarak kullanılmalıdır.

Verebileceğimiz en önemli tavsiye: tek seferde yalnızca yeni bir gıda verin, bir kaşık kullanın ya da normal süt ile karıştırın, nasıl arzu ederseniz (ya da daha doğrusu bebeğiniz nasıl arzu ederse!)

İlk ziyafetleri şunlardan oluşur:

  • Gluten içermeyen tahılları sütlerine karıştırın, nişasta ve dolayısıyla yavaş yanan enerji içerikleri yüksektir.
  • Meyve ve sebzeler, doğal olarak tatlıdır: meyvelere örnek verecek olursak elma, muz, şeftali, armut, ayva, vb. sebzelere örnek verecek olursak da havuç, dolmalık kabak, taze fasulye ve ıspanak vb. Örneğin bir komposto ya da püre şeklinde verilebilir ve bunlar ev yapımı ya da hazır olabilir. Kendiniz hazırlıyorsanız tuz, şeker veya yağ eklemeden suda veya buharda pişirin. Karışımı mutfak robotundan geçirip pürüzsüz bir kıvama getirin.

Ve yalnızca 6 ay geçtikten sonra:

  • Pişirilmiş et ve dışı alınmış jambon (sakatat ve tütsülenmiş etler hariç), balık (her türü olur fakat çıtır veya yağda kızartılmamışı elbette) ve yumurta sarısı. Her şey mutfak robotundan iyice geçirilmelidir.

Bebeğinize 6 ila 8 aylıkken vermeniz gereken protein (et, jambon, yumurta) miktarının 2 çay kaşığı et ve balık ve yarım haşlanmış yumurta sarısı, ya da günde 10 g olduğunu unutmayın. Daha fazla verecek olursanız aşırı yükleme riskine girersiniz!

  • Yenidoğan tahılları glutenli, ince irmik, iyi pişmiş ve karıştırılmış makarna vb. bebeğinize çıkacağı tüm maceralarda ihtiyaç duyacağı enerjiyi sağlar!

2. Aşama, 8/12 aydan 3 yaşına kadar olan dönem

Bu aşama boyunca süt ürünleri dahil olmak üzere; küçük çocuklar için anne sütü temel gıda kaynağı olmaya devam eder.
Bebeğiniz artık her gün dört düzenli öğüne (kahvaltı, öğle yemeği, ikindi vakti ve akşam yemeği) bölünmüş şekilde her şeyden biraz biraz yiyor:

  • Karbonhidratlar küçük makarnalar, yumuşak pirinç, yumuşak patates parçaları, vb. gibi yeni yiyecekler dahil.
  • Et ve balık. Buna ek olarak bebeğiniz 12 ayı doldurduktan sonra yumurtayı bütünüyle yiyebilir. Önerilen protein miktarı 8 ayda 2 ila 3 çay kaşığı (günde 10 ila 15 g), 12 ayda 3 ila 8 çay kaşığı (günde 15 ila 30 g) şeklindedir.
  • Bakliyat 1 yıl itibariyle iyi pişirilmiş mercimek, vb.
  • Meyve ve sebzeler çiğ, rendelenmiş tropik meyveler (12 ay itibariyle ananas, mango, kivi, vb.)
  • Ve 1 yaş itibariyle... çikolata!

Ayrıca yiyeceklerinin dokusunu da sürekli değiştirmeye çalışın. Her şeyi püre haline getirdikten sonra küçük ve yumuşak yiyeceklere geçin. Pişirirken tuz ve şeker eklemeyi/sınırlamayı ve kızartmalardan ve çok yağ eklemekten kaçınmayı unutmayın. Bebeğinize evde yemek pişirdiğinizde pişirdikten sonra servisten önce kolza yağı ekleyin; esas yağ asitleri (omega-3 ve omega-6 olarak bilinir) açısından oldukça zengindir ve bebeğinizin gelişimine katkıda bulunur!
Miktar konusunda ise en iyi ölçüt bebeğinizdir: doyduklarında yemeyi bırakırlar. Son olarak, içecek olarak ne vermelisiniz? Saf, şişelenmiş su. 
 

İlgili Makaleler

View details 1 Yaşındaki Bebek Neler Yemeli?
Makale
1 Yaş Bebek Beslenmesi

1 Yaşındaki Bebek Neler Yemeli?

Sizin de bileceğiniz gibi, bebekler inanılmaz derecede aktif ve enerjiktir! Bebekler için besin öğeleri açısından zengin yiyecekler ve atıştırmalıklar büyük önem taşır. 

6dk oku

View details Bebeklerde Ev Kazaları: Ne Yapılmalı
Makale
Bebek Kazaları

Bebeklerde Ev Kazaları: Ne Yapılmalı

Küçük maceraperestim hiçbir şeyden korkmuyor. Yürümeyi öğrendiğinden beri şişlikler, çizikler ve diğer yaralanmalar günlük rutinimizin bir parçası oldu.

3dk oku

View details Bebeğinizin Dilinden Anlıyor Musunuz?
Makale
bebeğin vücut dilini anlamak

Bebeğinizin Dilinden Anlıyor Musunuz?

Bebeğimin gülümsemesi ve gözyaşları aç veya tok olduğunu anlamak için yetersiz kalıyor. Bebeğimin davranışlarını yorumlamak konusunda bana tavsiye verebilir misiniz?

4dk oku

View details Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi
Makale
Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi

Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi

Bebeğim inek sütü veya inek sütü içeren bir ürün kullandıktan sonra iyi görünmüyordu. Doktora başvurunca öğrendim ki bebeklerin inek sütüne alerjisi olabiliyormuş.

3dk oku

View details Bebeğinizin 12 - 24 Ay Arası Beslenmesi
Makale
12-24 ay arası beslenme

Bebeğinizin 12 - 24 Ay Arası Beslenmesi

Büyük ihtimalle sizin de bildiğiniz gibi, bebekler inanılmaz derecede aktif ve enerjiktir!

5dk oku

View details Bebeğim Yemek Yemiyor!
Makale
Bebeklerin Yemek Yememe Sorunu

Bebeğim Yemek Yemiyor!

Her bir öğün bir angarya haline geldi. Çocuğum neredeyse verdiğim her şeyi geri çeviriyor. Sağlığı için endişe duyuyorum. Herhangi bir öneride bulunabilir misiniz?

4dk oku

View details Bebek Bulunan Evlerde Alınması Gereken Önlemler
Makale
Bebekler için Evde Alınacak Önlemler

Bebek Bulunan Evlerde Alınması Gereken Önlemler

Artık her yerde dolaşabildiği için bebeğim görebildiği her şeye dokunmak istiyor. O hiçbir şeyden korkmasa da ben bunun riskli olabildiğini biliyorum. Ne gibi önlemler almalıyım?

3dk oku

View details Bebeklerde 2 Yaş Sendromu
Makale
3 yaşına kadar bebek beyni gelişimi

Bebeklerde 2 Yaş Sendromu

Ufaklığım daha 2 yaşında bile değil ama her şeyi kendi yapmak istiyor. Yardım etmek istediğimde ise sinirleniyor! Bir öneride bulunduğumda aldığım cevap hep hayır.

3dk oku

View details Bebeklerde Tuvalet Eğitimi ve Hazırlık Süreçleri
Makale
Bebekler için Evde Alınacak Önlemler

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi ve Hazırlık Süreçleri

Çocuğum yakında okula başlayacak ve tuvalet eğitimini vermenin vakti geldi. Ona nasıl yardımcı olabilirim?

3dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın