Bebeklerde 2 Yaş Sendromu
Ufaklığım daha 2 yaşında bile değil ama her şeyi kendi yapmak istiyor. Yardım etmek istediğimde ise sinirleniyor! Bir öneride bulunduğumda aldığım cevap hep hayır. Bu yeni aşamanın nasıl üstesinden gelebilirim?
Çocuğunuz büyüdükçe kişiliğini oluşturmayı ve kendi kararlarını verebilen bir birey olarak kendini kabul ettirmeyi öğrenir. “Sizi bir defa dinledikten” sonra kararı verenin kendisi olduğunu gösterir! Ne zaman pes etmeniz veya istediklerini vermeniz gerektiğini belirlemek kolay olmayabilir.
İlk ayrılmadan bağımsızlık gelişimine
Yaklaşık 8 aylıkken çocuğunuz hem kendisinin hem de annesinin birer birey olduğunun farkına varmaya başlayabilir. Bu, bir endişe kaynağıdır ve yanlarından ayrıldığınızda ya da yeni kişilerle tanıştığında ağlar. Bu durum “ayrılma endişesi” olarak bilinir. “Öteki” kavramını yavaş yavaş farkına varırlar. Yaklaşık 18 aylıkken bebeğiniz aynada kendini tanır ve bir bütün olarak görür: bu olay “benlik” oluşumunda kilit bir aşamadır. “Hayır” aşamasının başlangıcı da budur. Banyo yapmalarını (ki normalde bayılırlar), hırka giymelerini, patates püresini yemelerini istediğinizde her seferinde “hayır” derler. Canınızı sıkmayın. Bu aşama bir retten ziyade otoritesini kabul ettirmesini işaret eder. Bebeğiniz bir birey olduğunun farkına vardı ve bunu sizin de bilmenizi istiyor! Şimdiye dek bu kararları onlar için veren sizdiniz fakat artık kendi fikirleri var! Belki de ergenlik yıllarına kısaca bir göz atmış olacaksınız...
Verilmesi gereken tepki
Çocuğunuzun her istediğini yapmamalı ama taleplerine kulak vermelisiniz. Talepleri çocuğunuzun gelişiminin normal devam ettiğini gösterir. Giyinmesine yardım etmenizi kabul etmemesi her ne kadar başlangıçta vakit kaybettirecek olsa da ileride vakit kazandıracağını unutmayın! Bunu çocuğunuz için kolaylaştırmak adına giyilmesi kolay kıyafetler (düğmesiz veya fermuarsız), ayağa geçirebilen ayakkabılar (bağcıksız) ve kendi başlarına yemek yiyebilmeleri için uygun çatal kaşık seçin.
Daima tutarlı olmalısınız. Önceki gün izin verdiğiniz bir şeyi bugün yasaklamamalısınız veya bunun tersini yapmamalısınız. Kararlarınızın arkasında durup canınızı sıkmamalısınız. Çocuğunuzun hoşuna gitse de gitmese de bu gereklidir. Ebeveyn olarak kuralları belirlemek ve uygulamak sizin elinizde. Çocuğunuz kendi başına giyinmek istiyorsa hırkasını giydiği sürece bu bir sorun değil; çünkü hava soğuk. Salıncakta beş dakika daha fazla durmak istiyorlarsa bu da sorun değil fakat anne yanlarında durmalı ve beş dakika sonra gerçekten de gitme vakti gelmeli.
Çocuklarda sağlıklı beslenmeyi aşılamak
Çocuğunuza ne zaman yeni bir yemek verseniz hep aynı cevabı alabilirsiniz: “Hayır, istemiyorum, sevmedim!” 2 ile 10 yaş arasında çocukların %75’i yiyecek neofobisi adı verilen bu tepkiyi göstermektedir.
Çocukların yalnızca hoşuna gidenleri yemek istemeleri doğaldır fakat sağlıklı, yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmeleri de önemlidir. Çocuğunuzu bir şey yemeye zorlamak hiçbir şey çözmez, durumu daha da kötüleştirir! Balık veya et yemeyi kabul etmezlerse fırında etli bir yemek yaparak veya eti sebzelerle karıştırarak bir çözüm bulabilirsiniz.
Bir örnek teşkil etmek de oldukça önemlidir. Başka bir ipucu ise alışverişe birlikte gitmeniz ve çocuğunuzla birlikte seçtiğiniz yemeği pişirmenize yardım etmesini sağlamanızdır. Başarılarından gurur duyacak ve belki de yemeğini silip süpürecek.
İlgili Makaleler