Bebeğim Akşamları Ağlıyor

Bebeğim Akşamları Ağlıyor

0-6 Ay
Makale
Eki 25, 2019
3dk

Bebeğim bir süredir günün aynı vakitlerinde, geceleri, bir türlü sakinleşmiyor. Karanlıktan mı korkuyor? Canı mı acıyor? Öfke krizi mi geçiriyor? Bir arkadaşım sebebinin “akşam endişesi” olabileceğini söyledi, bu nedir?

Öncelikle çok dikkat etmesek de bebeğiniz biraz endişelenmeye başlar... Bir türlü sakinleştirilemeyen bir bebekle yüz yüze gelmek kadar zorlayıcı bir his yoktur. Bu geçiş döneminde ufaklığınıza yardımcı olacak açıklama ve tavsiyelere ihtiyacınız olduğunu biliyoruz.

 

Bebeklerde Akşam Sıkıntısı

Akşam endişesiyle ilgili ağlama hemen anlaşılır ve açlık veya acıdan dolayı ağlamaya hiç benzemez. Bebek çok öfkeli görünür ve on dakika ila bir saat veya hatta daha fazla bir süre boyunca ağlayabilir. Bu olay her seferinde gün sonunda, genelde gece olmadan önce, gerçekleşir.

Genelde ciddi bir durum teşkil etmediği için gereğinden fazla endişelenmeyin. Bu şekilde ağlamak bebeğinizin bir öfke nöbeti geçirdiği anlamına gelmez. Ağlamaları yalnızca rahimdeyken belirli bir rutine alışmış olduklarını ve akşamın ilk saatlerinin en uyanık ve huzursuz olduğu zaman olduğunu gösterir. Bebeğiniz büyük ihtimalde gündüzle geceyi birbirinden ayırmakta zorlanıyor ve ağlamak bebeğinizin yeni uyku-uyanma döngüsüne alışması için bir yöntem.

Bazı çocuk doktorları bu ağlamaların bebeklerin gün boyunca biriktirdikleri endişe ve sıkıntıları ile yeni macera ve duygularla dolu bir günün gerginliklerini atmalarını sağladığına inanırlar. Ağlamak bebeklerin kullanabildiği tek iletişim şeklidir.

Bu aşama geçicidir ve çok geçmeden duracaktır.

 

Ağlayan Bebeğe Nasıl Davranılmalı?

Tüm bebekler için uygulanabilen mucizevi bir çözüm yoktur! Her bebek farklıdır ve çocuğunuz için en uygun çözümü bulmak size düşer. Kesin olan bir şey varsa o da bebeğinizin size ihtiyaç duyduğudur, bu yüzden bebeğinizin yeterince ağladığında kendi başına duracağını düşünerek bebeğinizi ağlaması için yalnız bırakmayın. Bebeğinizin kendisini bu şekilde ifade etmesinin sebebi uyum sağlamaktır, bu yüzden ağlamalarını kesinlikle önlemeye çalışmayın!

Bebeğinizi kollarınıza alıp yumuşak bir ses tonuyla fısıldamak da uygulayabileceğiniz çözümler arasındadır. Bazı bebekler biraz yürütülmeyi, salıncakta sallanmayı veya banyo ya da masaj yapılmasını da severler. Bunu yaptıktan birkaç dakika sonra da bebeğinizi yatırın. Bebeğiniz hala biraz huzursuzsa, genelde gecelerine huzursuz bir şekilde başladığı için oldukça doğaldır. Çok geçmeden uykuya dalacaktır...

Başlangıçta bebeğin kollarınızda uykuya dalmasına izin vermek cezbedici bir fikir gibi gelebilir. Ancak ilk birkaç hafta geçtikten sonra bebeğinizi yatağa biraz uykulu ama hala uyanıkken yatırmanız gerekir. Kendi dinleteceğiniz müzik veya söyleyeceğiniz ninni eşliğinde kendi başlarına uyumayı öğreneceklerdir. Bu aşamada sakin kalmaya çalışın aksi takdirde bebeğiniz gerginliğinizi hissedebilir ve bu, huzursuzluk hislerini arttırmaktan başka bir işe yaramaz. Bazı çocuklar bu yeni düzene diğerlerinden daha uzun sürede alıştığı için sabırlı olun, bu dönem birkaç hafta ile birkaç ay arasında sürebilir!

 

Aylin, Leyla’nın annesi

«Kızım her akşam saatlerce ağlardı. Sakinleştirmek için kızımı kanguruya koyup evde gezdirirken bir yandan da sakin sakin konuşurdum. Bu hem çok iyi bir şekilde işe yaradı hem de akşam yemeğini hazırlayabilmem için ellerim serbest kaldı!»

İlgili Makaleler

View details Emziren Annelerde Göğüs Bakımı
Makale
Emzirme

Emziren Annelerde Göğüs Bakımı

Bebeğimi doğduğundan beri emziriyorum ve bu harika bir deneyim! Fakat göğüslerimin bundan etkilenmesinden endişeleniyorum. Bunu önlemek için neler yapmalıyım?

4dk oku

View details Günümüzde Baba Olmak
Makale
günümüzde baba olmak

Günümüzde Baba Olmak

İlk defa baba olanların ailede kendilerine yer bulmaları bazen zordur. Otoritemi korumak ile çocuğumla arkadaş olmak arasında nasıl denge sağlayabilirim?

2dk oku

View details Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?
Makale
Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?

Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?

Bebeğimin doğum sonrasındaki ağlamaları içimi neşeyle doldurmuştu. Ancak eve döndükten sonra sızlanmayla inleme arasında gidip gelen ağlamaları beni endişelendiriyor.

2dk oku

View details Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri
Makale
Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri

Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri

Bebeğim beslenmeden sonra sürekli kusuyor ve genelde ağlıyor. Ne yapabilirim?

2dk oku

View details Anne Sütünün Faydaları
Makale
Emzirme

Anne Sütünün Faydaları

Sütümün içinde yok yok; yenidoğan bebeğimin besin öğesi ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyorum ve içeriğinin aylar geçtikçe ve bebeğimin ihtiyaçları değiştikçe değiştiğini biliyorum.

3dk oku

View details Emzirmenin Anne Üzerindeki Etkileri
Makale
Emzirme

Emzirmenin Anne Üzerindeki Etkileri

Bebeğime tam olarak uygun olan sütün her zaman elimin altında olması, diyet yapmadan kilo vermek, bu gerçek antidepresandan en iyi şekilde faydalanmak...

3dk oku

View details Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?
Makale
Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğim genelde birkaç dakika içinde uykuya dalıyor fakat gecenin ortasında bağırarak uyanıyor ve sakinleştirmekte zorlanıyorum. Birkaç tavsiyeye ihtiyacım var çünkü biraz stres altındayım...

3dk oku

View details Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?
Makale
bebekler ne zaman yürür

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?

1 yaşında, 15 aylıkken, 18 aylıkken? Bebeğimin ne zaman dünyayı o küçük ayaklarıyla keşfe çıkacağını merak ediyorum.  Onun yürümeyi öğrenmesine nasıl yardımcı olabilirim?

4dk oku

View details Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler
Makale
Çekirdek Aile

Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler

Bebeğinizi emzirmek her seferinde yorucu bir deneyim değildir. En sık karşılaşılan zorlukları nasıl aşabileceğinize birlikte göz atalım.

3dk oku

View details Anne Sütünü Sağarak Vermek
Makale
Anne Sütünü Sağarak Vermek

Anne Sütünü Sağarak Vermek

Bebeğimi emzirmeye bayılıyorum ancak artık işe dönmem gerekiyor. Sütümü nasıl sağabilirim ve anne sütünü nasıl biberonda saklayabilirim? Ne gerekiyorsa yapmaya hazırım!

2dk oku

View details Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?
Makale
Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebeğimin ilk kelimelerini söyleyişini duymak... Düşüncesi bile duygulandırmaya ve gururlandırmaya yetiyor! Bu muhteşem değişim sürecinde ona nasıl yardım edebilirim?

3dk oku

View details Bebeklerde Karın Ağrısı!
Makale
Bebeklerde Karın Ağrısı!

Bebeklerde Karın Ağrısı!

Büyük hıçkırıklar ve gergin bakışlar, bebeğim artık dayanamıyor... Küçük karnının ağrıdığını hissediyorum ama geçirmek için ne yapacağımı bilmiyorum.

2dk oku

View details Babalar için; bebek bakımına giriş
Makale
babalar için bebek bakımı

Babalar için; bebek bakımına giriş

Eğer yıllar önce birisi bana baba olacağımı söyleseydi kesinlikle inanmazdım... Başta biraz çekingen olsam da tüm hayatımı küçük hazineme adamaktan inanılmaz mutluyum.

1dk oku

View details Ailemiz Büyüyor!
Makale
Ailemiz Büyüyor!

Ailemiz Büyüyor!

Yeni bir bebek yolda fakat büyük çocuğumuz buna nasıl tepki verecek? Anlaşacaklar mı yoksa birbirlerini kıskanacaklar mı? Çok mutluyum fakat biraz endişeliyim.

3dk oku

View details Emzirme Pozisyonları
Makale
Emzirme

Emzirme Pozisyonları

"Nasıl emzireceğini doğal olarak bulacaksın, merak etme!" Gerçek hayatta, kendinizi ve bebeğinizi emzirirken doğru bir pozisyonda durmak o kadar kolay olmayabilir.

3dk oku

View details Emzirme
Makale
Emzirme

Emzirme

Emzirme ve bebeğiniz hakkında temel bir anlayışa sahip olmak, size bebeğinizi beslediğiniz ve desteklediğiniz her anın daha çok tadını çıkarma fırsatı verecektir.

4dk oku

View details Bebeklerde Gaz Çıkarma Teknikleri
Makale
Bebeklerde gaz çıkarma teknikleri

Bebeklerde Gaz Çıkarma Teknikleri

Her beslemeden sonra bebeğimin gazını çıkarmam gerektiğini biliyorum ancak nasıl yapacağım konusunda emin değilim. Bununla ilgili tavsiyeye ihtiyacım var!

2dk oku

View details Çekirdek Aile Olmak
Makale
çekirdek aile olmak

Çekirdek Aile Olmak

Hep bebeğinizin gelişinin hayalini kurdunuz, şimdi yanınızda ve çok mutlusunuz ama evlilik hayatınız çok değişti.

3dk oku

View details Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!
Makale
Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Bebeğim doğdu: bu hayatımın en güzel günü! Saatlerce süren doğumu unuttum bile. İlk dokunuş, ilk emzirme ve ilk banyo... Yeni ve güçlü duygular hissediyorum.

2dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın