Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?

Bebeğiniz Ağladığında Ne Yapmalısınız?

0-6 Ay
Makale
Haz 13, 2018
2dk

Bebeğimin doğum sonrasındaki ağlamaları içimi neşeyle doldurmuştu. Ancak eve döndükten sonra sızlanmayla inleme arasında gidip gelen ağlamaları beni endişelendiriyor. Ne yapacağımı bilemiyorum ve çaresiz hissediyorum. Bebeğimin bana ne anlatmaya çalıştığını anlamıyorum.

Ağlamak bebekler için bir iletişim ve ifade şeklidir. Bebeğiniz ağlayarak aç, yorgun, sıkılmış vb. olduğunu anlatır. Fakat bu dilin çözülmesi zordur. İşte, size bebeğinizin ağlamaları ile ne anlatmaya çalıştığını anlayabilmeniz için birkaç tavsiye:

Zor bebek diye bir şey yoktur!

Bebekler dünyaya ağlayarak gelirler. Bu, hayati bir reflekstir. Hava ile temas edince solunum sistemleri çalışmaya başlar. Doğumdan sonraki ilk birkaç hafta boyunca yenidoğanın ağlamaları, sindirmesi zor olsa da bir “yaşam içgüdüsüne” işaret eder. Hayatta ve dinç olduğunu gösterir.

Yetişkinlerin aksine, ağlama bebeklerde her zaman bir mutsuzluk belirtisi değildir. Ağlamak bebeklerin dış dünya ile iletişim kurabilmelerini ve etraflarındakilere ne istediklerini (sarılma, arkadaş vb.) bildirebilmelerini sağlar. Acıktıklarını, diş etlerinin ağrıdığını veya midelerinin ağrıdığını söylüyor olabilirler. Yanlış anlaşıldıklarını düşündükleri zamanlarda kızgınlıklarını bile ifade ediyor olabilirler! Genelde ağlamak bebekleri rahatlatır ve gerginliklerini alır.

Bebeğiniz ağladığında mutlaka yanına gidip bakın. Ağlamak bir şeye ihtiyaç duyduklarının ve sizi istediklerinin bir belirtisidir. Bebeğinize yanında olduğunuzu göstermelisiniz. Bu onları huysuzlaştırır diye bir kaide yoktur! Tam aksine, bebeğiniz size güvenebileceğini bildiği için dünyaya daha güvenle bakacak ve bu da büyümelerine yardımcı olacak!

Timsah gözyaşları mı yoksa gerçek acı mı?

Bebeğinizin kullanım kılavuzu yoktur fakat günler geçtikçe her ağlamasının ne anlama geldiğini öğreneceksiniz. Birkaç hafta geçtikten sonra bebeğinizin ağlamalarını tanıyabilecek ve ne zaman aç, yorgun veya altını ıslatmış olduğunu anlayabileceksiniz.

Bebekler ilk birkaç ay kolik sebebiyle ağlayabilir. Kolik, son derece sancılıdır ve bebeğinizi sakinleştirmeniz kollarınıza almış olsanız bile her seferinde kolay olmayacaktır.

Bebeğinizi sakinleştirip rahatlamanıza faydalı olacak birkaç tavsiye

Bebeğiniz ağlamaya başladığında ilk içgüdünüz sorunun ne olduğunu öğrenmek olacaktır. Sebebi her zaman ilk bakışta anlaşılmaz. Çeşitli olasılıkları göz önünde bulundurun ve farklı çözümler deneyin: sarılma, uyku, en sevdiği oyuncağı... Peki ya hiçbir şey işe yaramazsa?

Paniğe kapılmayın ve bebeğinizle eve kapanmayın, dışarı çıkın! Bebek arabası ve aracınız yenidoğanlar üstünde inanılmaz rahatlatıcı etkilere sahiptir.

Babayı da unutmayın! İşten eve geldiğinde yorgun olsa dahi biraz temiz hava almak ya da en iyi arkadaşınızı aramak üzere bebeğinizi ona bırakın. Sizin de göreceğiniz üzere babası başlarda bu sorumluluğu üstlenme konusunda endişeli olsa da bebeğiyle geçireceği bu kıymetli zamanın önemini çok geçmeden anlayacaktır.

Emzik: Kullanmalı mı kullanmamalı mı?

Emzik bebeğinizi sakinleştirebildiğiniz tek yöntemse kullanın fakat bir alışkanlık haline getirmeyin. Bebeğiniz ağladığı zaman emziği vermeden önce ona sarılarak veya sakince konuşarak sakinleştirmeyi deneyin.

İlgili Makaleler

View details Bebeğim Akşamları Ağlıyor
Makale
Bebeğim Akşamları Ağlıyor

Bebeğim Akşamları Ağlıyor

Bebeğim bir süredir günün aynı vakitlerinde, geceleri, bir türlü sakinleşmiyor. Karanlıktan mı korkuyor? Canı mı acıyor? Öfke krizi mi geçiriyor?

3dk oku

View details Günümüzde Baba Olmak
Makale
günümüzde baba olmak

Günümüzde Baba Olmak

İlk defa baba olanların ailede kendilerine yer bulmaları bazen zordur. Otoritemi korumak ile çocuğumla arkadaş olmak arasında nasıl denge sağlayabilirim?

2dk oku

View details Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri
Makale
Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri

Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri

Bebeğim beslenmeden sonra sürekli kusuyor ve genelde ağlıyor. Ne yapabilirim?

2dk oku

View details Anne Sütünün Faydaları
Makale
Emzirme

Anne Sütünün Faydaları

Sütümün içinde yok yok; yenidoğan bebeğimin besin öğesi ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyorum ve içeriğinin aylar geçtikçe ve bebeğimin ihtiyaçları değiştikçe değiştiğini biliyorum.

3dk oku

View details Emzirmenin Anne Üzerindeki Etkileri
Makale
Emzirme

Emzirmenin Anne Üzerindeki Etkileri

Bebeğime tam olarak uygun olan sütün her zaman elimin altında olması, diyet yapmadan kilo vermek, bu gerçek antidepresandan en iyi şekilde faydalanmak...

3dk oku

View details Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?
Makale
Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğim genelde birkaç dakika içinde uykuya dalıyor fakat gecenin ortasında bağırarak uyanıyor ve sakinleştirmekte zorlanıyorum. Birkaç tavsiyeye ihtiyacım var çünkü biraz stres altındayım...

3dk oku

View details Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?
Makale
bebekler ne zaman yürür

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?

1 yaşında, 15 aylıkken, 18 aylıkken? Bebeğimin ne zaman dünyayı o küçük ayaklarıyla keşfe çıkacağını merak ediyorum.  Onun yürümeyi öğrenmesine nasıl yardımcı olabilirim?

4dk oku

View details Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler
Makale
Çekirdek Aile

Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler

Bebeğinizi emzirmek her seferinde yorucu bir deneyim değildir. En sık karşılaşılan zorlukları nasıl aşabileceğinize birlikte göz atalım.

3dk oku

View details Anne Sütünü Sağarak Vermek
Makale
Anne Sütünü Sağarak Vermek

Anne Sütünü Sağarak Vermek

Bebeğimi emzirmeye bayılıyorum ancak artık işe dönmem gerekiyor. Sütümü nasıl sağabilirim ve anne sütünü nasıl biberonda saklayabilirim? Ne gerekiyorsa yapmaya hazırım!

2dk oku

View details Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?
Makale
Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebeğimin ilk kelimelerini söyleyişini duymak... Düşüncesi bile duygulandırmaya ve gururlandırmaya yetiyor! Bu muhteşem değişim sürecinde ona nasıl yardım edebilirim?

3dk oku

View details Bebeklerde Karın Ağrısı!
Makale
Bebeklerde Karın Ağrısı!

Bebeklerde Karın Ağrısı!

Büyük hıçkırıklar ve gergin bakışlar, bebeğim artık dayanamıyor... Küçük karnının ağrıdığını hissediyorum ama geçirmek için ne yapacağımı bilmiyorum.

2dk oku

View details Babalar için; bebek bakımına giriş
Makale
babalar için bebek bakımı

Babalar için; bebek bakımına giriş

Eğer yıllar önce birisi bana baba olacağımı söyleseydi kesinlikle inanmazdım... Başta biraz çekingen olsam da tüm hayatımı küçük hazineme adamaktan inanılmaz mutluyum.

1dk oku

View details Ailemiz Büyüyor!
Makale
Ailemiz Büyüyor!

Ailemiz Büyüyor!

Yeni bir bebek yolda fakat büyük çocuğumuz buna nasıl tepki verecek? Anlaşacaklar mı yoksa birbirlerini kıskanacaklar mı? Çok mutluyum fakat biraz endişeliyim.

3dk oku

View details Emzirme Pozisyonları
Makale
Emzirme

Emzirme Pozisyonları

"Nasıl emzireceğini doğal olarak bulacaksın, merak etme!" Gerçek hayatta, kendinizi ve bebeğinizi emzirirken doğru bir pozisyonda durmak o kadar kolay olmayabilir.

3dk oku

View details Emzirme
Makale
Emzirme

Emzirme

Emzirme ve bebeğiniz hakkında temel bir anlayışa sahip olmak, size bebeğinizi beslediğiniz ve desteklediğiniz her anın daha çok tadını çıkarma fırsatı verecektir.

4dk oku

View details Bebeklerde Gaz Çıkarma Teknikleri
Makale
Bebeklerde gaz çıkarma teknikleri

Bebeklerde Gaz Çıkarma Teknikleri

Her beslemeden sonra bebeğimin gazını çıkarmam gerektiğini biliyorum ancak nasıl yapacağım konusunda emin değilim. Bununla ilgili tavsiyeye ihtiyacım var!

2dk oku

View details Çekirdek Aile Olmak
Makale
çekirdek aile olmak

Çekirdek Aile Olmak

Hep bebeğinizin gelişinin hayalini kurdunuz, şimdi yanınızda ve çok mutlusunuz ama evlilik hayatınız çok değişti.

3dk oku

View details Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!
Makale
Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Bebeğim doğdu: bu hayatımın en güzel günü! Saatlerce süren doğumu unuttum bile. İlk dokunuş, ilk emzirme ve ilk banyo... Yeni ve güçlü duygular hissediyorum.

2dk oku

View details Bebekle İletişim
Makale
bebekle iletişim

Bebekle İletişim

Bebeğiniz ister el ve ayaklarını birbirine çırpsın, ister yüzünde gülücükler açsın ya da yatağında avazı çıktığı kadar ağlasın, her halükarda size bir şeyler söylemek istediği aşikar. Ama ne?

2dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın