Ben İşteyken Bebeğime Kim Bakacak

Ben İşteyken Bebeğime Kim Bakacak?

0-6 Ay
Makale
Ara 12, 2019
3dk

İşe geri dönmek güzeldir ancak küçük meleğime bakacak doğru kişiyi bulmak çok önemli! Kreş, dadı ya da yatılı bakıcıdan birine güvenip seçebilir miyim? Biri diğerinden daha mı iyi? Bu, çok zor bir karar.

Hamileliğinizin daha ilk günlerinde, güvenilecek bir bakıcı bulmanın zorlukları hakkında korku dolu hikayeler duymaya başladınız. Çocuk bakımı için doğru yöntemi seçmek zorlu bir maratonsa, neler olacağını bilmek; durumu sizin için kolaylaştırabilir. Sorulacak doğru sorular, farklı seçeneklerin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Hatırlanması gereken önemli noktaları aşağıda sıraladık.

 

Her yöntemin avantajları ve dezavantajları

Öncelikle, her durumda bir taviz vermeniz gerekebilir, bunu unutmayın. Bebeğinize kendiniz bakmanız dışında sizin için mükemmel bir yöntem tabii ki yoktur ve hepsinin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Önceliklerinize göre size en uygun olana karar verebilirsiniz.

 

Kreş

  • Avantajlar: bebek ve çocuklar için mükemmel derecede uygun bir sosyalleşme ve gelişim yeridir. Çalışanlar eğitimlidir. Gelirinize göre hesaplanan maliyet ise diğer çocuk bakım yöntemlerine göre daha düşüktür.
  • Dezavantajları: Yer bulmak zordur! Çalışma saatleri katıdır ve bunlara uyum sağlamanız gerekir. Kreşte, hastalıklar kolayca yayılabileceğinden çocuğunuzun hastalık kapma ihtimali burada daha yüksektir. Fakat genelde hasta çocukların kreşe gelmesine izin verilmez.

 

Dadı

  • Avantajları: dadılar eğitimli profesyonellerdir.
  • Zamanlama konusunda ihtiyaçlarınıza göre birlikte karar vereceğinizden yöntem oldukça esnektir. Tek başlarına ya da çok az sayıda çocukla birlikte bakım sağlandığı için, çocuklar kreşe göre daha az sıklıkla hasta olur.
  • Dezavantajları: bir dadı bulmak ve ona güvenmek kolay değildir. Evleri güvenli olmalı, sigara içmemeli ve bebeğinize iyi bir şekilde bakıldığından emin olmalısınız. Bir dadı rahatsızlandığında, yerine hemen birisini bulmak kolay olmaz.

 

Yatılı bakıcı

  • Avantajları: çocuğunuzu bir yere götürmeniz gerekmeyeceği için en esnek çözümdür. Bakıcılar sizin gerekliliklerinize uyum sağlayabilir ve tek başına bakılan bebeğinize tüm dikkatlerini verebilir. Bakıcılar günün sonunda size çocuğunuzla geçirdiği gün konusunda detaylı bilgi verebilir.
  • Dezavantajları: bakıcıların bebek veya çocuk bakımında yeterli eğitimi veya deneyimi olmayabilir ve onlara tamamen güvenmekte zorluk çekebilirsiniz. Bakıcı rahatsızlandığında ve çalışamaz durumunda ise de işler sizin için karmaşık hale gelebilir.
  • En pahalı yöntemdir.

 

Ortak çocuk bakımı

  • Avantajlar: zamanlama sizin ihtiyaçlarınıza göre şekillenir. Bebeğiniz, kısmen evde bakıldığı için rutininden şaşmaz.
  • Dezavantajları: evinize yakın, anlaşabileceğiniz, sizinle aynı kısıtlamalara sahip ve eğitim anlamında sizinle aynı değerlere sahip bir aile bulmak kolay değildir!

 

Aile üyeleri

  • Avantajları: bebeğinize bakan kişiyi çok iyi tanırsınız ve böylece içiniz daha rahat olur! Aile üyeleri sizin zamanınıza ve kısıtlamalarınıza uyum sağlayabilir. Bebeğinizle olan ilişkileri de çok yakındır.
  • Dezavantajları: çocuğunuzun büyütülme şekli bakan aile üyesinin de kendinde söz hakkı bulmasıyla bir anlaşmazlık konusu olabilir. Bebek bakımı aynı zamanda çok enerji gerektirir, bu nedenle büyük anne ve büyük babaların bebeğinize tüm gün bakacak güce sahip olduğundan emin olmalısınız.

 

Peki ya bebeğiniz?

Bebeğinize başkasının bakması büyük bir kaos ortamına yol açabilir. Bebeğin uyum sağlamasına yardımcı olmak için, bu değişikliklerin nedenlerini anlamasını sağlayın, bebeğinizin yeni ortama yavaş yavaş alışmasını sağlayacak bir alışma dönemi planlayın. Önceleri onlarla kalabilir, ardından birkaç dakikalığına bırakmaya başlayıp sonra süreleri uzatabilirsiniz. Bu, kreşlerde standart uygulamadır ve dadılarda ya da eğer bebeğinize bakacak kişiyse büyük annenin evinde de uygulanabilir. Bebeğiniz de konu hakkında fikir sahibidir! Eğer bebeğinizi sabah bıraktığınızda ya da akşam almaya gittiğinizde, somurtkan, sinirli ya da halsiz bir durumdaysa, belki de söz konusu bakım yöntemi ona uygun değildir. Neyin yanlış gidiyor olabileceğini bulmak için kreş müdürü ya da dadı ile görüşebilirsiniz.

İlgili Makaleler

View details Emziren Annelerde Göğüs Bakımı
Makale
Emzirme

Emziren Annelerde Göğüs Bakımı

Bebeğimi doğduğundan beri emziriyorum ve bu harika bir deneyim! Fakat göğüslerimin bundan etkilenmesinden endişeleniyorum. Bunu önlemek için neler yapmalıyım?

4dk oku

View details Yeterince Anne Sütü Üretebilecek Miyim?
Makale
Yeterince Anne Sütü Üretebilecek Miyim?

Yeterince Anne Sütü Üretebilecek Miyim?

Emzirmek istiyorum fakat sütümün yeterince besleyici olacağından ya da bebeğim için yeterli miktarda süt üretebileceğimden emin değilim. Süt üretimimi nasıl en üst seviyeye çıkarabilirim?

3dk oku

View details Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?
Makale
Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?

Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?

Bebeğimin doğum sonrasındaki ağlamaları içimi neşeyle doldurmuştu. Ancak eve döndükten sonra sızlanmayla inleme arasında gidip gelen ağlamaları beni endişelendiriyor.

2dk oku

View details Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri
Makale
Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri

Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri

Bebeğim beslenmeden sonra sürekli kusuyor ve genelde ağlıyor. Ne yapabilirim?

2dk oku

View details Bebeklerde Sancı ve Gaz Problemi
Makale
Bebeklerde Sancı ve Gaz Problemi

Bebeklerde Sancı ve Gaz Problemi

İnsanlar sancıların yenidoğan bebeklerde geçici ve normal olduğunu söylese de bebeğimi gözyaşları içinde görmek beni bitiriyor. Bebeğime nasıl yardım edip sakinleşebilirim?

2dk oku

View details Çalışan Anneler ve Emzirme
Makale
Çalışan Anneler ve Emzirme Düzeni

Çalışan Anneler ve Emzirme

Hamilelik iznim sona ermek üzere ve bebeğimi emzirmeye devam etmek istiyorum. Hem çalışan bir kadın hem de süper bir anne olmak mümkün mü? Kendimi bu konuda nasıl organize edebilirim?

2dk oku

View details Bebeğim Akşamları Ağlıyor
Makale
Bebeğim Akşamları Ağlıyor

Bebeğim Akşamları Ağlıyor

Bebeğim bir süredir günün aynı vakitlerinde, geceleri, bir türlü sakinleşmiyor. Karanlıktan mı korkuyor? Canı mı acıyor? Öfke krizi mi geçiriyor?

3dk oku

View details Günümüzde Baba Olmak
Makale
günümüzde baba olmak

Günümüzde Baba Olmak

İlk defa baba olanların ailede kendilerine yer bulmaları bazen zordur. Otoritemi korumak ile çocuğumla arkadaş olmak arasında nasıl denge sağlayabilirim?

2dk oku

View details Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?
Makale
bebekler ne zaman yürür

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?

1 yaşında, 15 aylıkken, 18 aylıkken? Bebeğimin ne zaman dünyayı o küçük ayaklarıyla keşfe çıkacağını merak ediyorum.  Onun yürümeyi öğrenmesine nasıl yardımcı olabilirim?

4dk oku

View details Anne Sütünün Faydaları
Makale
Emzirme

Anne Sütünün Faydaları

Sütümün içinde yok yok; yenidoğan bebeğimin besin öğesi ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyorum ve içeriğinin aylar geçtikçe ve bebeğimin ihtiyaçları değiştikçe değiştiğini biliyorum.

3dk oku

View details Emzirmenin Anne Üzerindeki Etkileri
Makale
Emzirme

Emzirmenin Anne Üzerindeki Etkileri

Bebeğime tam olarak uygun olan sütün her zaman elimin altında olması, diyet yapmadan kilo vermek, bu gerçek antidepresandan en iyi şekilde faydalanmak...

3dk oku

View details Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?
Makale
Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğim genelde birkaç dakika içinde uykuya dalıyor fakat gecenin ortasında bağırarak uyanıyor ve sakinleştirmekte zorlanıyorum. Birkaç tavsiyeye ihtiyacım var çünkü biraz stres altındayım...

3dk oku

View details Babalar için; bebek bakımına giriş
Makale
babalar için bebek bakımı

Babalar için; bebek bakımına giriş

Eğer yıllar önce birisi bana baba olacağımı söyleseydi kesinlikle inanmazdım... Başta biraz çekingen olsam da tüm hayatımı küçük hazineme adamaktan inanılmaz mutluyum.

1dk oku

View details Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler
Makale
Çekirdek Aile

Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler

Bebeğinizi emzirmek her seferinde yorucu bir deneyim değildir. En sık karşılaşılan zorlukları nasıl aşabileceğinize birlikte göz atalım.

3dk oku

View details Anne Sütünü Sağarak Vermek
Makale
Anne Sütünü Sağarak Vermek

Anne Sütünü Sağarak Vermek

Bebeğimi emzirmeye bayılıyorum ancak artık işe dönmem gerekiyor. Sütümü nasıl sağabilirim ve anne sütünü nasıl biberonda saklayabilirim? Ne gerekiyorsa yapmaya hazırım!

2dk oku

View details Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?
Makale
Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebeğimin ilk kelimelerini söyleyişini duymak... Düşüncesi bile duygulandırmaya ve gururlandırmaya yetiyor! Bu muhteşem değişim sürecinde ona nasıl yardım edebilirim?

3dk oku

View details Bebeklerde Karın Ağrısı!
Makale
Bebeklerde Karın Ağrısı!

Bebeklerde Karın Ağrısı!

Büyük hıçkırıklar ve gergin bakışlar, bebeğim artık dayanamıyor... Küçük karnının ağrıdığını hissediyorum ama geçirmek için ne yapacağımı bilmiyorum.

2dk oku

View details Çekirdek Aile Olmak
Makale
çekirdek aile olmak

Çekirdek Aile Olmak

Hep bebeğinizin gelişinin hayalini kurdunuz, şimdi yanınızda ve çok mutlusunuz ama evlilik hayatınız çok değişti.

3dk oku

View details Ailemiz Büyüyor!
Makale
Ailemiz Büyüyor!

Ailemiz Büyüyor!

Yeni bir bebek yolda fakat büyük çocuğumuz buna nasıl tepki verecek? Anlaşacaklar mı yoksa birbirlerini kıskanacaklar mı? Çok mutluyum fakat biraz endişeliyim.

3dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın