Yeni Başlayanlar İçin Emzirme

İlk Emzirme Neden Önemli? Emzirme Deneyimi

0-6 Ay
Makale
Haz 13, 2018
3dk

BÖLÜM 2: İyi bir kavrama 

Bebeğin iyi beslenmesi ve beslenme esnasında ikinizin de rahat olması nasıl sağlanır? 
 

Bebeğinizin göğüs ucunuza bağlanması ve ağzıyla kapatmasına “kavrama” adı verilir. 
İyi bir kavrama bebeğinizin iyi beslenmesini sağlamakla birlikte rahat bir emzirme için de önemlidir. Ancak iyi kavrama, bazı anneler ve bebekler için biraz alıştırma gerektirebilir. İlk ay içinde emzirmeyi bırakan kadınlar ile yapılan bir araştırma, kadınların %50’sinden fazlasının emzirmeyi bırakmalarının sebebinin iyi kavrama sağlayamamaları olduğunu göstermiştir. 
Size iyi bir haberimiz var: İyi kavrama sağlamak her ikinizin de öğrenebileceği bir beceri! Başta zorlansanız dahi biraz sabır ve alıştırma ile çok geçmeden alışırsınız. İlk denemelerde mükemmel bir kavrama sağlayamasanız bile endişelenmeyin, zamanla gelişecektir. Emzirmenin bebeğinizin ömrü boyunca sürecek faydaları olduğunu unutmayın. Bu yüzden kavramayı öğrenmek için biraz vakit ayırmak buna fazlasıyla değer. 
Bebeğinizi emzirmeye hazırlamak için aşağıdaki ipuçlarını uygulayın ve pozisyonunuzu aşağıdaki çizimlerle karşılaştırın: 

1.Dürtün 
Bebeğiniz göğsünüzde ve emmeye hazırken, ağzı tamamen açılana kadar dudaklarını göğüs ucunuzla dürtün. 
2. Sarılın 
Göğsünüzü bebeğinize değil, bebeğinizi göğsünüze yakınlaştırın ve göğsünüze önce çenesinin değdiğinden emin olun. 
3. Pozisyon 
Bebeğinizin alt dudağı, göğüs ucunuzun altından uzakta olmalıdır. Bunun sebebi yalnızca göğüs ucunuzun değil, daha geniş bir kısmın kavranması gerekliliğidir.

İyi kavramanın 6 işareti

1.Rahat hissedersiniz İyi bir kavrama sizin için konfor demektir. Sizi cimciklememeli veya canınızı acıtmamalıdır. 

2. Göğüs göğüse olursunuz Bebeğinizin emmek için başını çevirmesine gerek duymaması için bebeğinizin göğsü vücudunuza yaslanmış olmalıdır. 

3. Göğsünüz bebeğinizin ağzını doldurur Çenesi ile burnu göğsünüze değer ve dili de altında konumlanır. 

4. Göğsünüzün ucundaki koyu renkli kısım yani areolanızın neredeyse tamamı kapanmıştır bebeğiniz göğsünüzü yeteri kadar kavrayabilmişse neredeyse hiç areola görememeniz gerekir. Biraz areola görebiliyorsanız bebeğinizin dudaklarının üstünde daha çok, altında daha az görmeniz gerekir. 

5. Bebeğinizin dudakları “balık dudağı” gibi görünür 
Bebeğinizin dudakları içe doğru değil tıpkı bir balık gibi dışa doğru dönük olmalıdır. Alt dudağını göremeyebilirsiniz bile. 

6. Bebeğinizin yutkunma sesini duyabilirsiniz 
Bazı bebekler sesli bir şekilde yutkunurken diğerleri sessiz bir şekilde emer. Sesini duyamıyorsanız kulaklarının hafifçe oynayıp oynamadığına bakın. Oynuyorsa yutkunuyordur!

Uzman görüşü


Nestlé Bebek Beslenmesi, Sertifikalı Emzirme Danışmanı ve Beslenme Uzmanı Jami Boccella, RD LD CLC, annelerin iyi bir kavrama konusunda sık sordukları soruları yanıtlıyor.

Soru: Biraz canım acıyor! Bu normal mi?

Cevap: Başlangıçta biraz narin olmanız sıra dışı bir durum değildir fakat acı hissetmiyor olmanız gerekir. Bebeğinizin göğsünüzün büyük bir kısmını kavrayıp kavrayamadığını kontrol edin; yalnızca göğüs ucunu emmesi rahatsızlık verebilir. Bu durumda bebeğinizin emişini yavaşça bebeğinizin ağzının köşesine temiz bir parmağınızı sokarak bozun. Sonra birinci adımdan yukarıdaki ilk adımdan tekrar başlayın ve bebeğinizin tekrar ve düzgün bir şekilde kavrama yapmasını sağlayın. 

Soru: Bebeğimin emip emmediğinden emin olamıyorum. Zayıf bir şekilde emiyor olabilir mi?

Cevap: Bebeğiniz doğru kavrama sağlayamamışsa beslenirken göğsünüzden yeteri kadar süt çekemiyor olabilir. Doğru kavramaya rağmen emmenin zayıf olduğu hissine kapılıyor veya yeterince süt alıp alamadığından emin olamıyorsanız bir emzirme danışmanı veya başka bir sağlık uzmanı ile görüşün. 

Soru: Bebeğim pes etmek üzere... ve ben de öyle! Ne yapabiliriz?

Cevap: Sakin olun. Derin bir nefes alın, bir mola verin ve tekrar deneyin. Başka bir pozisyon (bkz Emzirme tutuşları) ya da bebeğinizi göğüs kafesinizin üstüne koyarak ten tene temas ederek deneyebilirsiniz. Bebeğinizle sakin bir şekilde konuşarak veya şarkı söyleyerek bebeğinizi sakinleştirin. Bir bebek acıktığında ağzını açıp göğüs ucunu arayacak, sakin ve dikkatli olacaktır. Ağlamaya başlarsa veya telaşlanırsa sebebi canının sıkılması ve acıkması olabilir. İkiniz de kendinizi rahat ve sakin hissettiğinizde kavramayı tekrar deneyin. Mükemmele giden yolun alıştırmadan geçtiğini unutmayın. Sabırlı olun. Harika gidiyorsunuz! 

Soru: Göğüslerim çok dolu gibi geliyor ve bebeğim kavrama konusunda zorlanıyor. Ne yapabilirim?

Cevap: Emzirmeden önce elinizle veya pompa yardımıyla biraz süt çıkarmayı deneyebilirsiniz. Bu, bebeğinizin göğsünüzü kavrayabilmesi için basıncı azaltacak ve göğüslerinizi yumuşatacaktır. Aşırı dolmuş göğüsler bazen “tıkanmış” olarak anılırlar. Göğüslerinizin iki emzirme arasında tıkandığını düşünüyorsanız göğüslerinizi rahatlatmak için iki saatte bir emzirin veya pompa ile süt sağın. Yeni doğan bebeğinizin 24 saatlik bir süre zarfında 8 ila 12 defa emzirilmesi gerektiğini unutmayın. 

 

İlgili Makaleler

View details Bebeğim Akşamları Ağlıyor
Makale
Bebeğim Akşamları Ağlıyor

Bebeğim Akşamları Ağlıyor

Bebeğim bir süredir günün aynı vakitlerinde, geceleri, bir türlü sakinleşmiyor. Karanlıktan mı korkuyor? Canı mı acıyor? Öfke krizi mi geçiriyor?

3dk oku

View details Günümüzde Baba Olmak
Makale
günümüzde baba olmak

Günümüzde Baba Olmak

İlk defa baba olanların ailede kendilerine yer bulmaları bazen zordur. Otoritemi korumak ile çocuğumla arkadaş olmak arasında nasıl denge sağlayabilirim?

2dk oku

View details Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri
Makale
Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri

Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri

Bebeğim beslenmeden sonra sürekli kusuyor ve genelde ağlıyor. Ne yapabilirim?

2dk oku

View details Anne Sütünün Faydaları
Makale
Emzirme

Anne Sütünün Faydaları

Sütümün içinde yok yok; yenidoğan bebeğimin besin öğesi ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyorum ve içeriğinin aylar geçtikçe ve bebeğimin ihtiyaçları değiştikçe değiştiğini biliyorum.

3dk oku

View details Emzirmenin Anne Üzerindeki Etkileri
Makale
Emzirme

Emzirmenin Anne Üzerindeki Etkileri

Bebeğime tam olarak uygun olan sütün her zaman elimin altında olması, diyet yapmadan kilo vermek, bu gerçek antidepresandan en iyi şekilde faydalanmak...

3dk oku

View details Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?
Makale
Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğim genelde birkaç dakika içinde uykuya dalıyor fakat gecenin ortasında bağırarak uyanıyor ve sakinleştirmekte zorlanıyorum. Birkaç tavsiyeye ihtiyacım var çünkü biraz stres altındayım...

3dk oku

View details Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?
Makale
bebekler ne zaman yürür

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?

1 yaşında, 15 aylıkken, 18 aylıkken? Bebeğimin ne zaman dünyayı o küçük ayaklarıyla keşfe çıkacağını merak ediyorum.  Onun yürümeyi öğrenmesine nasıl yardımcı olabilirim?

4dk oku

View details Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler
Makale
Çekirdek Aile

Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler

Bebeğinizi emzirmek her seferinde yorucu bir deneyim değildir. En sık karşılaşılan zorlukları nasıl aşabileceğinize birlikte göz atalım.

3dk oku

View details Anne Sütünü Sağarak Vermek
Makale
Anne Sütünü Sağarak Vermek

Anne Sütünü Sağarak Vermek

Bebeğimi emzirmeye bayılıyorum ancak artık işe dönmem gerekiyor. Sütümü nasıl sağabilirim ve anne sütünü nasıl biberonda saklayabilirim? Ne gerekiyorsa yapmaya hazırım!

2dk oku

View details Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?
Makale
Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebeğimin ilk kelimelerini söyleyişini duymak... Düşüncesi bile duygulandırmaya ve gururlandırmaya yetiyor! Bu muhteşem değişim sürecinde ona nasıl yardım edebilirim?

3dk oku

View details Bebeklerde Karın Ağrısı!
Makale
Bebeklerde Karın Ağrısı!

Bebeklerde Karın Ağrısı!

Büyük hıçkırıklar ve gergin bakışlar, bebeğim artık dayanamıyor... Küçük karnının ağrıdığını hissediyorum ama geçirmek için ne yapacağımı bilmiyorum.

2dk oku

View details Babalar için; bebek bakımına giriş
Makale
babalar için bebek bakımı

Babalar için; bebek bakımına giriş

Eğer yıllar önce birisi bana baba olacağımı söyleseydi kesinlikle inanmazdım... Başta biraz çekingen olsam da tüm hayatımı küçük hazineme adamaktan inanılmaz mutluyum.

1dk oku

View details Ailemiz Büyüyor!
Makale
Ailemiz Büyüyor!

Ailemiz Büyüyor!

Yeni bir bebek yolda fakat büyük çocuğumuz buna nasıl tepki verecek? Anlaşacaklar mı yoksa birbirlerini kıskanacaklar mı? Çok mutluyum fakat biraz endişeliyim.

3dk oku

View details Emzirme Pozisyonları
Makale
Emzirme

Emzirme Pozisyonları

"Nasıl emzireceğini doğal olarak bulacaksın, merak etme!" Gerçek hayatta, kendinizi ve bebeğinizi emzirirken doğru bir pozisyonda durmak o kadar kolay olmayabilir.

3dk oku

View details Emzirme
Makale
Emzirme

Emzirme

Emzirme ve bebeğiniz hakkında temel bir anlayışa sahip olmak, size bebeğinizi beslediğiniz ve desteklediğiniz her anın daha çok tadını çıkarma fırsatı verecektir.

4dk oku

View details Bebeklerde Gaz Çıkarma Teknikleri
Makale
Bebeklerde gaz çıkarma teknikleri

Bebeklerde Gaz Çıkarma Teknikleri

Her beslemeden sonra bebeğimin gazını çıkarmam gerektiğini biliyorum ancak nasıl yapacağım konusunda emin değilim. Bununla ilgili tavsiyeye ihtiyacım var!

2dk oku

View details Çekirdek Aile Olmak
Makale
çekirdek aile olmak

Çekirdek Aile Olmak

Hep bebeğinizin gelişinin hayalini kurdunuz, şimdi yanınızda ve çok mutlusunuz ama evlilik hayatınız çok değişti.

3dk oku

View details Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!
Makale
Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Bebeğim doğdu: bu hayatımın en güzel günü! Saatlerce süren doğumu unuttum bile. İlk dokunuş, ilk emzirme ve ilk banyo... Yeni ve güçlü duygular hissediyorum.

2dk oku

View details Bebekle İletişim
Makale
bebekle iletişim

Bebekle İletişim

Bebeğiniz ister el ve ayaklarını birbirine çırpsın, ister yüzünde gülücükler açsın ya da yatağında avazı çıktığı kadar ağlasın, her halükarda size bir şeyler söylemek istediği aşikar. Ama ne?

2dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın