Bebekler Neden Ağlar? Bebeklerin Ağlama Nedenleri
Bebeğimin doğum sonrasındaki ağlamaları içimi neşeyle doldurmuştu. Ancak eve döndükte sonra sızlanmayla inleme arasında gidip gelen ağlamaları beni endişelendiriyor. Ne yapacağımı bilemiyorum ve çaresiz hissediyorum. Bebeğimin bana ne anlatmaya çalıştığını anlamıyorum.
Ağlamak bebekler için bir iletişim ve ifade şeklidir. Bebeğiniz ağlayarak aç, yorgun, sıkılmış vb. olduğunu anlatır. Fakat bu dili anlayabilmek zordur. İşte size bebeğinizin ağlamaları ile ne anlatmaya çalıştığını anlayabilmeniz için birkaç tavsiye;
Bebeklerde ağlama hastalık belirtisi midir?
Bebekler dünyaya ağlayarak gelirler. Bu, hayati bir reflekstir. Hava ile temas edince solunum sistemleri çalışmaya başlar. Doğumdan sonraki ilk birkaç hafta boyunca yenidoğan bebeğin ağlamaları, kabul etmesi zor olsa da bir “yaşam içgüdüsü”ne işaret eder.
Yetişkinlerin aksine, ağlamak bebeklerde her zaman bir mutsuzluk belirtisi değildir. Ağlamak bebeklerin dış dünya ile iletişim kurabilmelerini ve etraflarındakilere ne istediklerini (sarılma, uyku, açlık vb.) anlatabilmelerini sağlar. Acıktıklarını, diş etlerinin ağrıdığını veya karınlarının acıktığını söylüyor olabilirler. Yanlış anlaşıldıklarını düşündükleri zamanlarda kızgınlıklarını bile ifade ediyor olabilirler! Genelde ağlamak bebekleri rahatlatır ve gerginliklerini alır.
Bebeğiniz ağladığında mutlaka yanına gidip bakın. Ağlamak bir şeye ihtiyaç duyduklarının ve sizi istediklerinin bir belirtisidir. Bebeğinize yanında olduğunuzu göstermelisiniz. Yanında olduğunuzda, bebeğiniz size güvenebileceğini bildiği için dünyaya daha güvenle bakacak ve bu da huzurlu olmalarına yardımcı olacaktır!
Timsah gözyaşları mı yoksa gerçek acı mı?
Bebeğinizin kullanım kılavuzu yoktur fakat günler geçtikçe her ağlamasının ne anlama geldiğini öğreneceksiniz. Birkaç hafta geçtikten sonra bebeğinizin ağlamalarını tanıyabilecek ve ne zaman aç, yorgun veya altını ıslatmış olduğunu anlayabileceksiniz.
Bebekler ilk birkaç ay kolik sebebiyle daha sık ağlayabilir
Ağlayan bebek nasıl rahatlatılır?
Bebeğiniz ağlamaya başladığında ilk içgüdünüz sorunun ne olduğunu öğrenmek olacaktır. Sebebi her zaman ilk bakışta anlaşılmaz. Çeşitli olasılıkları göz önünde bulundurun ve farklı çözümler deneyin: sarılma, uyku, en sevdiği oyuncağı... Peki ya hiçbir şey işe yaramazsa?
Paniğe kapılmayın ve bebeğinizle eve kapanmayın, dışarı çıkın! Bebek arabası ve aracınız bebekler üstünde inanılmaz rahatlatıcı etkilere sahip olabilir.
Babayı da unutmayın! İşten eve geldiğinde yorgun olsa dahi biraz temiz hava almak ya da en iyi arkadaşınızla buluşmak üzere bebeğinizi babasına bırakın. Sizin de göreceğiniz üzere babası başlarda bu sorumluluğu üstlenme konusunda endişeli olsa da bebeğiyle geçireceği bu kıymetli zamanın önemini çok geçmeden anlayacaktır.
İlgili Makaleler