Emzirme

Emziren Annelerde Göğüs Bakımı Nasıl Olur?

0-6 Ay
Makale
Eki 25, 2019
4dk

Bebeğimi doğduğundan beri emziriyorum ve bu harika bir deneyim! Fakat göğüslerimin bundan etkilenmesinden endişeleniyorum. Bunu önlemek için neler yapmalıyım?

Konu emzirme olunca bebekler herhangi bir ekipmana ihtiyaç duymaz; göğüsleriniz daima “kullanıma hazır”dır! Ancak, belli başlı emzirme aksesuarları göğüslerinize iyi bakmanız için ve emzirmenin maksimum fayda sağlaması için günlük kullanımda faydalı olabilir. Daha fazla bilgi için devamını okuyun.

 

Emzirme Döneminde Sütyen Kullanımı

Genel kanının aksine, emzirme göğüsleriniz üzerinde olumsuz bir etkiye sebep olacak diye bir koşul yoktur. Göğüsleriniz iyi desteklenirse cazibesinden hiçbir şey kaybetmez! İki emzirme sütyeni, çocuk yetiştirme sütyeni olarak da bilinir (iki olmasının sebebi yedeğinin olmasıdır) irileşmiş göğüsleriniz için harika bir destek sağlar. Bu sütyenlerin bir başka avantajı ise normalde önden de açılıyor olmalarıdır. Bu sayede bebeğinizi her emzirmeniz gerektiğinde bir sürü kıyafet çıkarmak zorunda kalmazsınız.

Nasıl bir emzirme sütyeni almalısınız?

  • Beden: emzirme sutyeninizi doğumdan önce alacaksanız, doğru bedeni belirleyebilmek için en azından sekizinci ayınıza kadar bekleyin; çünkü, hamilelik boyunca göğüs ve beden ölçünüz değişecektir. 
  • Doğumdan sonra sütünüz gelmeye başlayınca satın almaya karar verirseniz (bu ilk durum için de geçerlidir), işini bilen bir satış görevlisinin tavsiyesine uyun. Sütyeninizin göğüsleriniz için maksimum destek sağlaması, sırtınızı sıkıştırmaması veya cildinizde iz bırakmaması için size doğru bedeni, göğüs büyüklüğünü, göğüs kafesi ölçüsünü verebilecektir.
  • Bazı modellerde alt tel bulunmazken bazılarının alt teli esnektir. Nihayetinde seçim sizin, önemli olan elbette sizin rahatlığınız.
  • Pamuklu sütyenleri tercih edin; çünkü hem bebeğinizin hem de sizin cildine  daha yumuşak ve rahat gelecektir ve sıkı örgüsü ile maksimum hijyen için yüksek sıcaklıklarda yıkanabilir! Sentetik kumaşla yapılan oldukça çekici ve pratik modeller de yok değildir. Seçim sizin.
  • Göğüsleriniz iriyse ve oldukça etkili bir desteğe ihtiyacınız varsa geniş askılı modellere göz gezdirin.

Sütyenin ön kısmının nasıl açıldığına dikkat edin; oldukça kolay olması gerekiyor! Bebeğinizi emzirmeniz gerektiğinde tek elinizle açmak için büyük bir çevikliğe ihtiyacınız olacak!

Ek ipuçları:

  • Bir siyah bir de beyaz sütyen alın; biri beyaz gömlek altında dikkat çekmeyecek diğeri de siyah giysilerle kullanmak için uygun olacaktır. 
  • Özellikle de ilk zamanlarda emzirme sütyeninizi hem gündüz hem de gece giymeniz gerekebilir. Bu nedenle, sütyeninizin rahatlığı en büyük öneme sahiptir!
  • Günümüzde piyasada çok güzel ve şık modeller mevcut. Emziriyor olmanız sütyeninizin %100 düz ve işlev odaklı olması gerektiği anlamına gelmez!
  • Ayrıca emzirme büstiyeri (entegre sütyenli) ve melez sütyenler almayı da bir düşünün; bunlar son derece rahattır ve hafif dar bir bluzun altında harika görünür.

 

Emziren Anneler İçin Faydalı Aksesuarlar 

Göğüs Pedi

Bu yumuşak ve yuvarlak pedler göğüslerinizin ürettiği fazla sütü toplar. İki emzirme arasında kıyafetlerinizde lekelerin olmasını önlemek için oldukça kullanışlıdırlar! Göğüs uçlarınızın nemli kalmasını önlemek için düzenli olarak değiştirmeniz gerekmektedir. Nem çatlaklara sebep olabilir. Pedleri hemen bitirmek isteyip istememenize göre iki çeşit mevcuttur: kullan at ve yıkanabilir. İçinizin rahat olması için yanınızda mutlaka birkaç tane bulundurun!

Silikon Göğüs Ucu Koruyucusu

Genelde silikondan yapılan bu yapay göğüs uçları, bebeğiniz özellikle göğüs ucunuzu tutmada zorluk yaşıyorsa yardımcı olabilir. Eğer göğüs uçlarınız aşırı hassas ise, göğüs ucu koruyucularını da kullanabilirsiniz. Silikon göğüs ucu koruyucularını kullanmanın bazı dezavantajları da olabilir. Göğüs ucunuzdaki çatlakların acısını azaltmaya yardımcı olurken, bebeğiniz bu “yalancı memeye” alışırsa, emme yeteneğindeki değişime bağlı olarak tekrar koruyucu olmadan emmek istemeyebilir. Bu nedenle göğüs ucu koruyucularını sıklıkla değil, gerektiği zaman ara ara kullanmakta fayda var.  

Göğüs Kalkanı

Bunlar göğüs pedleri ile aynı işi (iki emzirme arasında sızan sütü toplamak) görürler ama daha sağlam ve kalındırlar. Bu yüzden göğüslerinizi sürekli uyarırlar. Halihazırda yeterli miktarda sütünüz varsa, göğüs kalkanı kullanmayın. Süt üretiminin artmasına ve şişkinliğe sebep olurlar. Göğüs uçlarınız çatlamışsa da göğüs kalkanları önerilmez. 
İki fayda sağlarlar: göğüs uçları aşırı hassas olan kadınlar için göğüs ucu ile sütyen ya da göğüspedi arasında doğrudan temas olmasını engellerler. Ayrıca göğüs kalkanları göğüs ucu deforme olmuş veya düz olan kadınlar tarafından göğüs ucu oluşumunu desteklemek için kullanılabilir; bu durumda hamileliğin ileri aşamalarında kullanılmalıdır. Bu dönemde öneri için kadın doğum hekiminize danışın.

Sade giyim

Sırf emziriyorsunuz diye favori bluzlarınızı giyemeyecek değilsiniz. Başlangıçta, pratik çözüm arayışındayken, göğüs kısmı açılabilecek şekilde özel olarak tasarlanmış T-shirtler kolaylık sağlayacaktır. Düğmeleri açılabilen gömlekler de emzirmek için oldukça pratiktir. Genel bir tavsiye verecek olursak, yıkaması kolay ve yumuşak dokulu rahat kıyafetler seçin.

 

Not:

  • Göğüsleriniz hassassa özel, rahatlatıcı nemlendirici kremler satın alabilirsiniz. Eczacınıza danışın. Emzirmeden önce göğüs uçlarınızı nemli pamuk ile silmeyi unutmayın. Emzirme mendilleri göğüslerinizi nazik bir şekilde temizler ve bebeğinizle dışarıda geziyorsanız kullanışlıdır. O sırada yanınızda emzirme mendili yok ise su da kullanabilirsiniz!

İlgili Makaleler

View details Yeni Başlayanlar İçin Emzirme
Makale
Yeni Başlayanlar İçin Emzirme

Yeni Başlayanlar İçin Emzirme

BÖLÜM 2: İyi bir kavrama 

Bebeğin iyi beslenmesi ve beslenme esnasında ikinizin de rahat olması nasıl sağlanır? 
 

3dk oku

View details İşe Döndüğümde Bebeğime Kim Bakacak?
Makale
Ben İşteyken Bebeğime Kim Bakacak

İşe Döndüğümde Bebeğime Kim Bakacak?

İşe geri dönmek güzeldir ancak küçük meleğime bakacak doğru kişiyi bulmak çok önemli! Kreş, dadı ya da yatılı bakıcıdan birine güvenip seçebilir miyim? Biri diğerinden daha mı iyi?

3dk oku

View details Bebekler Neden Ağlar?
Makale
Bebekler Neden Ağlar?

Bebekler Neden Ağlar?

Bebeğimin doğum sonrasındaki ağlamaları içimi neşeyle doldurmuştu. Ancak eve döndükte sonra sızlanmayla inleme arasında gidip gelen ağlamaları beni endişelendiriyor.

2dk oku

View details Bebek Kitapları
Makale
Bebek Kitapları

Bebek Kitapları

Her zaman gittiğim kitapçının çocuk ‘kitapları’ bölümüne göz atmak cidden başımı döndürdü. Ufaklıklar için bir kitap cenneti var orada.

2dk oku

View details Yeterince Anne Sütü Üretebilecek Miyim?
Makale
Yeterince Anne Sütü Üretebilecek Miyim?

Yeterince Anne Sütü Üretebilecek Miyim?

Emzirmek istiyorum fakat sütümün yeterince besleyici olacağından ya da bebeğim için yeterli miktarda süt üretebileceğimden emin değilim. Süt üretimimi nasıl en üst seviyeye çıkarabilirim?

3dk oku

View details Bebek Masajı Nasıl Yapılır? Masajın Faydaları
Makale
bebeğe masaj yapmak

Bebek Masajı Nasıl Yapılır? Masajın Faydaları

Masajın bebekleri rahatlattığı, iletişimi teşvik ettiği ve bebeklerin gelişimini desteklediği düşünülmektedir. Bebeğime masaj yapmaya doğumdan sonra başlayabilir miyim?Temel kurallar nelerdir?

4dk oku

View details Bebeklerde Sancı ve Gaz Problemi
Makale
Bebeklerde Sancı ve Gaz Problemi

Bebeklerde Sancı ve Gaz Problemi

İnsanlar sancıların yenidoğan bebeklerde geçici ve normal olduğunu söylese de bebeğimi gözyaşları içinde görmek beni bitiriyor. Bebeğime nasıl yardım edip sakinleşebilirim?

2dk oku

View details Çalışan Anneler ve Emzirme
Makale
Çalışan Anneler ve Emzirme Düzeni

Çalışan Anneler ve Emzirme

Hamilelik iznim sona ermek üzere ve bebeğimi emzirmeye devam etmek istiyorum. Hem çalışan bir kadın hem de süper bir anne olmak mümkün mü? Kendimi bu konuda nasıl organize edebilirim?

2dk oku

View details Bebeğim Akşamları Ağlıyor
Makale
Bebeğim Akşamları Ağlıyor

Bebeğim Akşamları Ağlıyor

Bebeğim bir süredir günün aynı vakitlerinde, geceleri, bir türlü sakinleşmiyor. Karanlıktan mı korkuyor? Canı mı acıyor? Öfke krizi mi geçiriyor?

3dk oku

View details Günümüzde Baba Olmak
Makale
günümüzde baba olmak

Günümüzde Baba Olmak

İlk defa baba olanların ailede kendilerine yer bulmaları bazen zordur. Otoritemi korumak ile çocuğumla arkadaş olmak arasında nasıl denge sağlayabilirim?

2dk oku

View details Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?
Makale
Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?

Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?

Bebeğimin doğum sonrasındaki ağlamaları içimi neşeyle doldurmuştu. Ancak eve döndükten sonra sızlanmayla inleme arasında gidip gelen ağlamaları beni endişelendiriyor.

2dk oku

View details Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri
Makale
Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri

Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri

Bebeğim beslenmeden sonra sürekli kusuyor ve genelde ağlıyor. Ne yapabilirim?

2dk oku

View details Anne Sütünün Faydaları
Makale
Emzirme

Anne Sütünün Faydaları

Sütümün içinde yok yok; yenidoğan bebeğimin besin öğesi ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyorum ve içeriğinin aylar geçtikçe ve bebeğimin ihtiyaçları değiştikçe değiştiğini biliyorum.

3dk oku

View details Emzirmenin Anne Üzerindeki Etkileri
Makale
Emzirme

Emzirmenin Anne Üzerindeki Etkileri

Bebeğime tam olarak uygun olan sütün her zaman elimin altında olması, diyet yapmadan kilo vermek, bu gerçek antidepresandan en iyi şekilde faydalanmak...

3dk oku

View details Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?
Makale
Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğim genelde birkaç dakika içinde uykuya dalıyor fakat gecenin ortasında bağırarak uyanıyor ve sakinleştirmekte zorlanıyorum. Birkaç tavsiyeye ihtiyacım var çünkü biraz stres altındayım...

3dk oku

View details Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?
Makale
bebekler ne zaman yürür

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?

1 yaşında, 15 aylıkken, 18 aylıkken? Bebeğimin ne zaman dünyayı o küçük ayaklarıyla keşfe çıkacağını merak ediyorum.  Onun yürümeyi öğrenmesine nasıl yardımcı olabilirim?

4dk oku

View details Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler
Makale
Çekirdek Aile

Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler

Bebeğinizi emzirmek her seferinde yorucu bir deneyim değildir. En sık karşılaşılan zorlukları nasıl aşabileceğinize birlikte göz atalım.

3dk oku

View details Anne Sütünü Sağarak Vermek
Makale
Anne Sütünü Sağarak Vermek

Anne Sütünü Sağarak Vermek

Bebeğimi emzirmeye bayılıyorum ancak artık işe dönmem gerekiyor. Sütümü nasıl sağabilirim ve anne sütünü nasıl biberonda saklayabilirim? Ne gerekiyorsa yapmaya hazırım!

2dk oku

View details Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?
Makale
Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebeğimin ilk kelimelerini söyleyişini duymak... Düşüncesi bile duygulandırmaya ve gururlandırmaya yetiyor! Bu muhteşem değişim sürecinde ona nasıl yardım edebilirim?

3dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın