Çekirdek Aile

Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler

0-6 Ay
Makale
Kas 1, 2019
3dk

Bebeğinizi emzirmek her seferinde yorucu bir deneyim değildir. En sık karşılaşılan zorlukları nasıl aşabileceğinize birlikte göz atalım.

Göğüs ucu çatlağı, göğüs şişkinliği, göğüs iltihabı: bu kulağa hiç de hoş gelmeyen terimlerin ardında, emzirmeyi sekteye uğratabilecek yaygın şikayetlerden bazıları yatıyor. Bebeğiniz ayrıca birden beslenme sıklığını arttırabilir ya da beslenmeyi reddedebilir. Sorun ne olursa olsun paniğe gerek yok. Daima bir çözüm bulunur.

 

Emziren annelerde göğüs ucu çatlağı nedir?

Bebeğinizin ağzının beslenme esnasında yanlış pozisyonda olmasının sonucu olarak göğüs uçlarında çatlama meydana gelebilir. Bebek için herhangi bir etkisi yoktur fakat anne için çok acı verici olup ilk günler ya da haftalardan sonra emzirmeyi bırakmak istemenin en sık görülen sebepleri arasındadır.

  • Ne yapmalıyım? Göğüs ucunun bebeğin damağının çatısına doğru iyi bir şekilde konumlandırıldığına ve areolanın (meme başının etrafındaki koyu bölge) büyük bir kısmının bebeğin ağzına girdiğinden emin olun. Faydalı olacak birkaç tavsiye: göğüslerinizi her emzirdikten sonra steril bir kompresle kurulayın; etkilenen bölgelere sütünüzden birkaç damla damlatın (anne sütü iyileştirici etkiye sahiptir); kullan at göğüs pedleri kullanıp birkaç saatte bir değiştirerek göğüslerinizi kuru tutun; ve hepsinden de önemlisi, doktorunuzun ve hemşirenizin de önerebileceği özel bir nemlendirici krem kullanın.

Göğüs ucu çatlaklarınız on gün veya daha uzun sürerse bir doktorla görüşün.

 

Emziren annelerde göğüs şişkinliği

Meme bezlerinde süt birikmesidir. Ateşiniz biraz çıkmış gibi bile hissedebilirsiniz. Göğüsleriniz şişmiş, sert, sancılı ve genelde kırmızı renkli olur. Göğüs ucu düzleşebilir ve bu da bebeğin göğsü kavramasını zorlayıp göğüs ucu çatlaması ihtimalini arttırır.

  • Ne yapmalıyım? İşe yarayacak tek tedavi elinizdeki tüm olanakları (mümkün olduğunca sık emzirme, göğsü “boşaltmak” için göğüs pompası kullanma, göğsünüze sıcak duşta masaj yapma) kullanarak süt akışı sağlamaktır. İki emzirme arasında soğuk kompres uygulayarak şişkinliği (ödem) ve sancıyı da azaltabilirsiniz. Emzirme sütyeninizin doğru beden olduğundan ve sizi sıkmadığından da emin olun.

Bu da işe yaramazsa doktorunuza veya hemşirenize danışın. Sancı ve gerginlik hissetmeniz durumunda şişkinliğin göğüs iltihabına dönüşmesini önlemek için emzirme sıklığını arttırmanız gerektiğini unutmayın.

 

Emziren annelerde göğüs iltihabı nedir?

Sütün göğüste beklemesinden kaynaklanan bir iltihaplanmadır. Belirtileri ateş, kas ağrısı, göğüslerin sertleşip bazen kızarması ve aşırı yorgunluktur. Temel sebepleri bebeğin yeterince sık veya yeterli uzunlukta emzirilmemesi sebebiyle göğsün kendini yeterli ölçüde boşaltamaması, aşırı süt üretimi ya da süt kanallarından birinin tıkanmış olmasıdır. Vücudunuza kulak verin; göğüs iltihabı kendi haline bırakıldığında apseye dönüşebilir.

  • Ne yapmalıyım? Bebeğinizi süre tutmadan ve mümkün olduğunca sık emzirin. Göğsünüzü elle boşaltın. Ağrılı alana emzirmeden önce ve sonra masaj yapın. Masaja göğüs kafesinden başlayıp göğüs ucuna doğru ilerleyin. Biraz dinlenin. Sekiz ila yirmi dört saat sonra semptomlar devam ederse ve/veya ateşiniz çıkarsa, derhal bir doktorla görüşün.

 

Bebeğim sürekli emmek istiyor!

Bu durum emzirme konusunda hem anne hem de bebek için öğrenme süreci olan ilk birkaç hafta için son derece normaldir. Bu sürecin başarısı da bebeğin “istediğinde” beslenebilmesine bağlıdır! Yeni doğan bir bebek 24 saatlik bir süre boyunca ortalama 8 ila 12 defa beslenebilir. Bebeğiniz saat başı acıkıyorsa ona engel olmayın. Bu durum genelde birkaç günden fazla uzun sürmez ve birkaç gün sütünüzün içeriğinin bebeğinizin yeni besin ihtiyaçlarına göre değişmesi için yeterlidir. Bebeğinizin hem acıktığı ve duyularını (tat, koku, dokunma) geliştirdiği için hem de hoşlarına gittiği ve kendilerini güvende hissetmelerini sağladığı için beslendiğini unutmayın. Emzirme 6 ila 8 hafta sonra sabit bir hıza ulaşır. Kendinize ve bebeğinize güvenin.

 

Bebeğim emmek istemiyor

Bu geçici davranış çeşitli sebeplerden kaynaklanıyor olabilir ve ürettiğiniz sütün miktarı veya besleyiciliği ile ilgili değildir. Burada en önemli olan şey sakin kalmaktır. Beslenmek istemeyerek bebeğiniz bir korku (örneğin göğsünüzü kavradıklarında sizin ani bir hareket yapıyor olmanız), ağrı (kulak enfeksiyonu, diş çıkarma, ülser, vb.) veya şaşkınlığını (belki nemlendirici kreminizi değiştirmişsinizdir ve göğüslerinizin kokusu değişmiştir) ifade ediyor olabilir. Her şey birkaç gün içinde tekrar normale dönecektir. 

İlgili Makaleler

View details Bebeklerde Gaz Çıkarma Teknikleri
Makale
Bebeklerde gaz çıkarma teknikleri

Bebeklerde Gaz Çıkarma Teknikleri

Her beslemeden sonra bebeğimin gazını çıkarmam gerektiğini biliyorum ancak nasıl yapacağım konusunda emin değilim. Bununla ilgili tavsiyeye ihtiyacım var!

2dk oku

View details Çekirdek Aile Olmak
Makale
çekirdek aile olmak

Çekirdek Aile Olmak

Hep bebeğinizin gelişinin hayalini kurdunuz, şimdi yanınızda ve çok mutlusunuz ama evlilik hayatınız çok değişti.

3dk oku

View details Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!
Makale
Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Bebeğim doğdu: bu hayatımın en güzel günü! Saatlerce süren doğumu unuttum bile. İlk dokunuş, ilk emzirme ve ilk banyo... Yeni ve güçlü duygular hissediyorum.

2dk oku

View details Bebekle İletişim
Makale
bebekle iletişim

Bebekle İletişim

Bebeğiniz ister el ve ayaklarını birbirine çırpsın, ister yüzünde gülücükler açsın ya da yatağında avazı çıktığı kadar ağlasın, her halükarda size bir şeyler söylemek istediği aşikar. Ama ne?

2dk oku

View details Emzirme
Makale
Emzirme

Emzirme

Emzirme ve bebeğiniz hakkında temel bir anlayışa sahip olmak, size bebeğinizi beslediğiniz ve desteklediğiniz her anın daha çok tadını çıkarma fırsatı verecektir.

4dk oku

View details Bebeklerde İnce ve Kaba Motor Gelişimi
Makale
Bebeklerde İnce ve Kaba Motor Gelişimi

Bebeklerde İnce ve Kaba Motor Gelişimi

Bebeğim ilk olarak ne zaman gülecek, konuşacak ya da yürüyecek? Gelişimine en uygun gıdalar hangileri? Kaçırılmaması gereken önemli “ilkler” nelerdir?

4dk oku

View details Emzirirken neler yemeliyim?
Makale
Sağlıklı Beslenme

Emzirirken neler yemeliyim?

Aklımda “iki kişilik yemek”, “lahanadan uzak durmak” ve “bir sürü süt içmek” var. Doğru yolda mıyım yoksa olayı baştan aşağı yanlış mı anlamışım?

3dk oku

View details Yeni Başlayanlar İçin Emzirme
Makale
Yeni Başlayanlar İçin Emzirme

Yeni Başlayanlar İçin Emzirme

BÖLÜM 2: İyi bir kavrama 

Bebeğin iyi beslenmesi ve beslenme esnasında ikinizin de rahat olması nasıl sağlanır? 
 

3dk oku

View details İşe Döndüğümde Bebeğime Kim Bakacak?
Makale
Ben İşteyken Bebeğime Kim Bakacak

İşe Döndüğümde Bebeğime Kim Bakacak?

İşe geri dönmek güzeldir ancak küçük meleğime bakacak doğru kişiyi bulmak çok önemli! Kreş, dadı ya da yatılı bakıcıdan birine güvenip seçebilir miyim? Biri diğerinden daha mı iyi?

3dk oku

View details Bebek Kitapları
Makale
Bebek Kitapları

Bebek Kitapları

Her zaman gittiğim kitapçının çocuk ‘kitapları’ bölümüne göz atmak cidden başımı döndürdü. Ufaklıklar için bir kitap cenneti var orada.

2dk oku

View details Yeterince Anne Sütü Üretebilecek Miyim?
Makale
Yeterince Anne Sütü Üretebilecek Miyim?

Yeterince Anne Sütü Üretebilecek Miyim?

Emzirmek istiyorum fakat sütümün yeterince besleyici olacağından ya da bebeğim için yeterli miktarda süt üretebileceğimden emin değilim. Süt üretimimi nasıl en üst seviyeye çıkarabilirim?

3dk oku

View details Bebek Masajı Nasıl Yapılır? Masajın Faydaları
Makale
bebeğe masaj yapmak

Bebek Masajı Nasıl Yapılır? Masajın Faydaları

Masajın bebekleri rahatlattığı, iletişimi teşvik ettiği ve bebeklerin gelişimini desteklediği düşünülmektedir. Bebeğime masaj yapmaya doğumdan sonra başlayabilir miyim?Temel kurallar nelerdir?

4dk oku

View details Bebekler Neden Ağlar?
Makale
Bebekler Neden Ağlar?

Bebekler Neden Ağlar?

Bebeğimin doğum sonrasındaki ağlamaları içimi neşeyle doldurmuştu. Ancak eve döndükte sonra sızlanmayla inleme arasında gidip gelen ağlamaları beni endişelendiriyor.

2dk oku

View details Çalışan Anneler ve Emzirme
Makale
Çalışan Anneler ve Emzirme Düzeni

Çalışan Anneler ve Emzirme

Hamilelik iznim sona ermek üzere ve bebeğimi emzirmeye devam etmek istiyorum. Hem çalışan bir kadın hem de süper bir anne olmak mümkün mü? Kendimi bu konuda nasıl organize edebilirim?

2dk oku

View details Emziren Annelerde Göğüs Bakımı
Makale
Emzirme

Emziren Annelerde Göğüs Bakımı

Bebeğimi doğduğundan beri emziriyorum ve bu harika bir deneyim! Fakat göğüslerimin bundan etkilenmesinden endişeleniyorum. Bunu önlemek için neler yapmalıyım?

4dk oku

View details Günümüzde Baba Olmak
Makale
günümüzde baba olmak

Günümüzde Baba Olmak

İlk defa baba olanların ailede kendilerine yer bulmaları bazen zordur. Otoritemi korumak ile çocuğumla arkadaş olmak arasında nasıl denge sağlayabilirim?

2dk oku

View details Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?
Makale
Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?

Bebeğim Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?

Bebeğimin doğum sonrasındaki ağlamaları içimi neşeyle doldurmuştu. Ancak eve döndükten sonra sızlanmayla inleme arasında gidip gelen ağlamaları beni endişelendiriyor.

2dk oku

View details Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri
Makale
Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri

Bebeklerde Kusma Problemleri ve Nedenleri

Bebeğim beslenmeden sonra sürekli kusuyor ve genelde ağlıyor. Ne yapabilirim?

2dk oku

View details Bebeklerde Sancı ve Gaz Problemi
Makale
Bebeklerde Sancı ve Gaz Problemi

Bebeklerde Sancı ve Gaz Problemi

İnsanlar sancıların yenidoğan bebeklerde geçici ve normal olduğunu söylese de bebeğimi gözyaşları içinde görmek beni bitiriyor. Bebeğime nasıl yardım edip sakinleşebilirim?

2dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın