MyFeed Personalized Content
0-6 Aylık
Makale
Favorilere ekle

Emzirme Dönemindeki Annelerin Bilmesi Gerekenler

Emzirme ve bebeğiniz hakkında temel bir anlayışa sahip olmak, size bebeğinizi beslediğiniz ve desteklediğiniz her anın daha çok tadını çıkarma fırsatı verecektir.

4dk oku Eki 30, 2019

Kolostrum nedir?

İlk süt olarak da adlandırılan kolostrom, çoğu insanın bildiğinden çok daha fazla faydaya sahiptir.  Ürettiğiniz ilk birkaç damla kolostrom bebeğinizin güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmasına katkıda bulunur.  Önünüzdeki 3 ila 5 gün sırasındaki emzirmeleriniz protein, vitamin, prebiyotikler ve yağ asitleri ile özellikle yenidoğan bebekler için çok faydalı ve besin öğeleri açısından zengindir. Kolostrum sarı veya kremsi bir renge sahiptir ve “sonraki sütten” daha yoğundur. 

Kolostrum daha sonra geçiş sütüne döner ve bu da yaklaşık iki hafta sürer.  Geçiş sütü, bebeğinizin artan besin ihtiyaçlarına uyum sağlamak için daha fazla kaloriye, yağa ve vitamine sahiptir. 

“Olgun süt” bebeğinize uzun süre sunacağınız son süttür.  Hidrasyon için su içeriği daha fazladır ancak bebeğin büyümesi için gerekli protein, yağ ve karbonhidrat oranlarını dengeli bir şekilde içerir.  Anne sütü iki göğsünüzde de farklı miktarda üretilir ve besin içeriği bebeğinizin ihtiyaçlarına uyum sağlar. 

 

Bebeklerde protein ihtiyacı

Özellikle protein, bebeğiniz için önemlidir.  Bebeğiniz, proteinin yapı taşı olan amino asitlere; büyüme, gelişim ve sağlığı için ihtiyaç duyar.  Hatta protein,  vücudunun en çok bulunan parçalarından biridir.  Protein, sağlıklı bir bağışıklık sistemi ve bunların yanında gelişen kasları, beyni ve diğer organları için gereklidir.  Doktorlar proteinin bebeğinizin uzun vadede sağlıklı büyümesi ve gelişimi için hayati derecede önemli olduğu üzerinde hemfikirdir.  Neyseki anne sütü bebeğiniz için tam da doğru miktarda ve kalitede protein karışımı sunmak için tasarlanmıştır.

 

Doğru emzirme pozisyonu

Birkaç pozisyon planlamak emzirmeyi hem sizin hem de bebeğiniz için daha keyifli bir hale getirecektir.

Sağ ya da sol eli kullanıyor olmanız bebeğinizi emzirmek için tutarken seçeceğiniz pozisyonu etkileyebilir.  Bu, bebeği desteklemek için hangi kolunuzu kullanacağınıza bağlı olarak farklı tutma şekilleri kullanabileceğiniz anlamına gelir.  Tek bir elle tutmak yorucu olabilir. Bu nedenle gerekirse kolayca değiştirebilmek için favori pozisyonunuza ek olarak aklınızda ikinci bir pozisyon tutun.

Bebeğinizi kucağınıza almadan önce rahat bir şekilde oturun.

Bebeğinizi hangi pozisyonda emzirirseniz emzirin, önemli olan bir nokta bebeğinizin kafasının aşağıya eğilmiş ya da çok geride olmamasıdır. Bebeğinizin kafasının aşağıya eğilmiş veya çok geride olması yutmayı zorlaştırır. 

Açlığın ilk işaretlerini gördüğünüzde bebeğinizi beslemek için emzirme pozisyonuna alın.  Eğer beslenmeye hazırsa dikkatli ve sakin olur. Acıktığında dudaklarını şaplatır. Onun sinirlenmesini ve ağlamasını beklemeyin.

Anne sütü, üç belirgin aşamaya sahiptir ve bunların her biri bebeğinize ihtiyacı olduğunda gerekli besin içeriğini sağlar. 

 

Emzirme sırasında gaz çıkarma

Göğüslerinizin içinde hava olmasa da bebeğiniz göğüs ucunu kavrarken, emerken veya ağlarken hava yutabilir.

Bebeğinizi göğsünüzü bırakana kadar emzirin ve sonrasında gazını çıkarmasına fırsat verin.

Bebeğinize geğirme fırsatı vermek önemlidir. Ancak eğer geğirmezse endişelenmeyin. Emzirilen bebekler genelde daha az hava yutar ve geğirme ihtiyaçları daha azdır. 

 

Yenidoğan bebeklerde dışkılama

Anne sütünün, dışkı üretimine ve bebeğin anne karnındayken sindirdiklerinin sonucu olarak oluşan erken dışkısı mekonyumun atılmasına yardımcı olan doğal etkisi vardır.

İlk 48 saatte katranımsı siyah dışkılar üretecektir.  İlk 24 saate bir dışkı ve sonraki günde iki dışkı gayet normaldir.

Üçüncü günden itibaren her gün üç veya daha fazla kirli bez değiştirmeyi bekleyebilirsiniz.

İlk 4 ila 6 hafta boyunca her gün üç ya da daha fazla sarımsı/açık kahverengi dışkılar iyi beslenen bir bebeği işaret eder. 

 

Ten tene emzirme

Aynı zamanda “kanguru bakımı” olarak da adlandırılan ten tene besleme hem anneye hem de bebeğe yararlı olarak  bilinir.  Ten tene beslenmenin avantajlarına bakalım:

  • Bebeğinizin kalp hızını ve vücut sıcaklığını dengelemeyi destekler. 
  • Bebeğin nefes alma şeklini iyileştirir. 
  • Bebeğin derin uyku süresini artırır böylece daha dinlenmiş ve emzirme için hazır olur. 
  • Stres tepkilerinizi azaltır. İkinizin üzerinde de sakinleştirici bir etkisi vardır.
  • Süt üretiminizi artırır. 

 

Sağlıklı emzirilmiş bir bebeğin işaretleri

Bebeğinizin ne kadar yediğini ölçememek sizi biraz endişelendirebilir. Aşağıda bebeğinizin yeterli beslendiğini anlayabilmek için bazı basit işaretler verilmiştir:

  • Emzirmeler ikiniz için de rahat 
  • Bebeğiniz istekli ancak sakin bir şekilde emiyor 
  • Emzirmeden sonra bebeğinizin elleri ve kolları daha sakin 
  • İlk 4 ila 6 hafta boyunca günde üç ya da daha fazla kirli bez 
  • Emzirmelerden sonra göğüsleriniz daha yumuşak ve daha az dolu hissiyatı
  • İlk üç ay boyunca bebeğinizin kilo artışı; her gün en az 30-40 gram arasında

 

Emziren annenin enerji ihtiyacı

Emzirme çok enerji gerektirir. Süt üretme ihtiyaçlarını karşılayabilmek için her gün yaklaşık ekstra 500 kaloriye ihtiyacınız olacaktır.  Bu ek kalori ihtiyacınızı beslenme düzeninize içeriği zengin besleyici besinleri ekleyerek akıllıca kullanın. Hem pratik hem de sağlıklı atıştırmalıklar şunlar olabilir:

  • Tam tahıllı peynirli tost yanında dilimlenmiş mevsim sebzeleri ve taze meyve
  • Yoğurt, kefir ya da meyveli smoothie.
  • İyi pişmiş yumurta ya da ton balıklı sandviçin yarısı
  • Badem, ceviz ve kuru meyve  karışımı

Emzirmenin faydalarını bulabileceğiniz videomuz için tıklayın.