Emzirme

Emzirmenin Anne Üzerindeki Etkileri

0-6 Ay
Makale
Kas 22, 2019
3dk

Bebeğime tam olarak uygun olan sütün her zaman elimin altında olması, diyet yapmadan kilo vermek, bu gerçek antidepresandan en iyi şekilde faydalanmak... Hiç şüphe yok: emzirmek benim için en iyisi!

En azından ilk birkaç “alışma” haftasında, emzirmenin bebeğinizin emrine amade olmanızı gerektirdiği doğrudur. Ancak bu kararı verdiyseniz, bununla beraber, emzirmek sağlığınıza iyi geleceği ve moralinizi yükselteceği için geri dönüşünün size fazlasıyla olacağını unutmayın. Ayrıca her zaman doğru sıcaklıkta, benzersiz içerikte ve ücretsiz olan bir beslenme kaynağı olduğunu da unutmayın!

 

Emzirmenin fizyolojik faydaları

  • Oksitosin; emzirme sırasında salgılanan hormonlardan biridir ve rahimdeki kasılmaları tetikler. Bunlar ilk 2 ya da 3 gün boyunca biraz ağrılı olsa da, rahminizin hamilelik öncesi boyut, şekil ve sıkılığa daha hızlı erişmesini sağlar. Dahası bu hormon kanamayı ve doğum sonrası kanama riskini de azaltır. Kemik mineral depolarının yenilenmesini sağlaması sayesinde menopozdan sonra osteoropoz riskini de azaltır.
  • Göz ardı edilemeyecek bir diğer faydası ise hamileliğin dokuz ayı boyunca biriken “rezervleri” kullanmakla kalmaz aynı zamanda vücudunuzun enerji yakma hızını da artırır. Bu nedenle, dengeli bir beslenme rutiniyle, emzirme ile diyet yapmadan kolaylıkla kilo verebilirsiniz!

 

Moralinizi düzeltir!

  • Hamileliğin hormon dalgalanmaları ardından gelen doğum ve bir anne olarak üstlendiğiniz onca yeni sorumluluk, üstüne bir de yorgunluk, depresyon ve korkulan “annelik hüznü” sendromuna davetiye çıkarabilir. Emzirme, yeni hayatınıza ayak uydurmaya çalıştığınız bu geçiş sürecinde sizin en önemli destekçilerinizden birisidir çünkü oksitosin annenin rahatlamasına yardımcı olur.
  • Aynı zamanda emzirerek hayatı kendiniz için daha kolay hale getirirsiniz: mesela hazırlanacak, ısıtılacak ve günde on kez temizlenecek biberonlar yok! Ayrıca paranız cebinizde kalır.

 

Emzirme ve doğum kontrolü

Normal olarak sıklıkla ve tek başına olmak kaydıyla ve devam ettiği sürece, emzirmek sizi yeniden hamile kalmaktan korumaya yardımcı olur. %98 oranında korunmak için (hapların ya da spiralin sunduğu korunma oranına eşittir) izlenmesi gereken dört koşul şunlardır:

  • Münhasır emzirme, yani bebeğin tek besin ve içecek kaynağı olması,
  • Adetlerin tekrar başlamamış olması ,
  • İki emzirme arası en fazla altı saat olması,
  • Her gün en az 6 uzun ya da 10 kısa emzirme olması,

Emzirme devam ederken veya sona erdiğinde yeniden adet görmeye başlarsınız. Ancak, kadınların kanama olmadan yumurtlayabileceğini (yani hamile kalabileceğini) de unutmayın. İstenmeyen hamileliklerden kaçınmak için jinekoloğunuza danışabilir ve hekiminizin uygun göreceği emzirme ile uyumlu doğum kontrol yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Not: Özellikle doğumdan sonraki ilk birkaç ayda prezervatif, sperm öldürücüler ve diyafram da kullanılabilir. İlk ayın sonundan itibaren jinekoloğunuz spiral takabilir.

 

"Tüm bunlarda babanın rolü nedir?"
Babanın da önemli bir rolü vardır ve çocuğun psiko-duygusal gelişimine aktif olarak katkıda bulunur. Hem anne hem de bebeğe güven hissi ve koruyucu bir varlık sunar, bu da ailenin sağlığı ve başarılı bir emzirme süreci için temel faktörlerden birisidir. Örneğin bez değişimlerini, banyo saatlerini ya da anne dinlenirken bebekle yürüyüşleri baba üstlenerek hem bebeğiyle keyifli vakit geçirerek bebeğin duygusal gelişimine destek olur hem de anneye yardımcı olmuş olur. Aynı durum ilk haftalarda alışveriş, ev işi ve diğer çocukların bakımını üstlenmek için de geçerlidir.

"Emzirmenin göğüslerime zararı var mı?"
Hayır, göğüslerinizi uygun bir şekilde destekleyen emzirme sütyeni takarsanız herhangi bir zararı yoktur.


“Sezeryan sonrası emzirebilir miyim?”
Evet. Yalnız, ilk hafta boyunca kendinizi ve bebeği doğru pozisyona sokmak için birinden size yardımcı olmasını isteyin.

  • Bilimsel çalışmalar, uzun dönemli emzirmenin (toplamda altı ila on iki ay arası) meme, yumurtalık ve rahim kanseri riskini azaltmaya katkıda bulunduğunu göstermiştir.

İlgili Makaleler

View details Anne Sütünün Faydaları
Makale
Emzirme

Anne Sütünün Faydaları

Sütümün içinde yok yok; yenidoğan bebeğimin besin öğesi ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyorum ve içeriğinin aylar geçtikçe ve bebeğimin ihtiyaçları değiştikçe değiştiğini biliyorum.

3dk oku

View details Anne Sütünü Sağarak Vermek
Makale
Anne Sütünü Sağarak Vermek

Anne Sütünü Sağarak Vermek

Bebeğimi emzirmeye bayılıyorum ancak artık işe dönmem gerekiyor. Sütümü nasıl sağabilirim ve anne sütünü nasıl biberonda saklayabilirim? Ne gerekiyorsa yapmaya hazırım!

2dk oku

View details Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?
Makale
Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğim Gece Ağlarsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğim genelde birkaç dakika içinde uykuya dalıyor fakat gecenin ortasında bağırarak uyanıyor ve sakinleştirmekte zorlanıyorum. Birkaç tavsiyeye ihtiyacım var çünkü biraz stres altındayım...

3dk oku

View details Babalar için; bebek bakımına giriş
Makale
babalar için bebek bakımı

Babalar için; bebek bakımına giriş

Eğer yıllar önce birisi bana baba olacağımı söyleseydi kesinlikle inanmazdım... Başta biraz çekingen olsam da tüm hayatımı küçük hazineme adamaktan inanılmaz mutluyum.

1dk oku

View details Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler
Makale
Çekirdek Aile

Emzirirken Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler

Bebeğinizi emzirmek her seferinde yorucu bir deneyim değildir. En sık karşılaşılan zorlukları nasıl aşabileceğinize birlikte göz atalım.

3dk oku

View details Emzirme Pozisyonları
Makale
Emzirme

Emzirme Pozisyonları

"Nasıl emzireceğini doğal olarak bulacaksın, merak etme!" Gerçek hayatta, kendinizi ve bebeğinizi emzirirken doğru bir pozisyonda durmak o kadar kolay olmayabilir.

3dk oku

View details Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?
Makale
Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebekler Ne Zaman İlk Kelimelerini Söyler?

Bebeğimin ilk kelimelerini söyleyişini duymak... Düşüncesi bile duygulandırmaya ve gururlandırmaya yetiyor! Bu muhteşem değişim sürecinde ona nasıl yardım edebilirim?

3dk oku

View details Bebeklerde Karın Ağrısı!
Makale
Bebeklerde Karın Ağrısı!

Bebeklerde Karın Ağrısı!

Büyük hıçkırıklar ve gergin bakışlar, bebeğim artık dayanamıyor... Küçük karnının ağrıdığını hissediyorum ama geçirmek için ne yapacağımı bilmiyorum.

2dk oku

View details Çekirdek Aile Olmak
Makale
çekirdek aile olmak

Çekirdek Aile Olmak

Hep bebeğinizin gelişinin hayalini kurdunuz, şimdi yanınızda ve çok mutlusunuz ama evlilik hayatınız çok değişti.

3dk oku

View details Ailemiz Büyüyor!
Makale
Ailemiz Büyüyor!

Ailemiz Büyüyor!

Yeni bir bebek yolda fakat büyük çocuğumuz buna nasıl tepki verecek? Anlaşacaklar mı yoksa birbirlerini kıskanacaklar mı? Çok mutluyum fakat biraz endişeliyim.

3dk oku

View details Bebekle İletişim
Makale
bebekle iletişim

Bebekle İletişim

Bebeğiniz ister el ve ayaklarını birbirine çırpsın, ister yüzünde gülücükler açsın ya da yatağında avazı çıktığı kadar ağlasın, her halükarda size bir şeyler söylemek istediği aşikar. Ama ne?

2dk oku

View details Emzirme
Makale
Emzirme

Emzirme

Emzirme ve bebeğiniz hakkında temel bir anlayışa sahip olmak, size bebeğinizi beslediğiniz ve desteklediğiniz her anın daha çok tadını çıkarma fırsatı verecektir.

4dk oku

View details Bebeklerde Gaz Çıkarma Teknikleri
Makale
Bebeklerde gaz çıkarma teknikleri

Bebeklerde Gaz Çıkarma Teknikleri

Her beslemeden sonra bebeğimin gazını çıkarmam gerektiğini biliyorum ancak nasıl yapacağım konusunda emin değilim. Bununla ilgili tavsiyeye ihtiyacım var!

2dk oku

View details Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!
Makale
Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Bebeğinizle Geçireceğiniz İlk Saatler!

Bebeğim doğdu: bu hayatımın en güzel günü! Saatlerce süren doğumu unuttum bile. İlk dokunuş, ilk emzirme ve ilk banyo... Yeni ve güçlü duygular hissediyorum.

2dk oku

View details Yeni Başlayanlar İçin Emzirme
Makale
Yeni Başlayanlar İçin Emzirme

Yeni Başlayanlar İçin Emzirme

BÖLÜM 2: İyi bir kavrama 

Bebeğin iyi beslenmesi ve beslenme esnasında ikinizin de rahat olması nasıl sağlanır? 
 

3dk oku

View details İşe Döndüğümde Bebeğime Kim Bakacak?
Makale
Ben İşteyken Bebeğime Kim Bakacak

İşe Döndüğümde Bebeğime Kim Bakacak?

İşe geri dönmek güzeldir ancak küçük meleğime bakacak doğru kişiyi bulmak çok önemli! Kreş, dadı ya da yatılı bakıcıdan birine güvenip seçebilir miyim? Biri diğerinden daha mı iyi?

3dk oku

View details Bebeklerde İnce ve Kaba Motor Gelişimi
Makale
Bebeklerde İnce ve Kaba Motor Gelişimi

Bebeklerde İnce ve Kaba Motor Gelişimi

Bebeğim ilk olarak ne zaman gülecek, konuşacak ya da yürüyecek? Gelişimine en uygun gıdalar hangileri? Kaçırılmaması gereken önemli “ilkler” nelerdir?

4dk oku

View details Emzirirken neler yemeliyim?
Makale
Sağlıklı Beslenme

Emzirirken neler yemeliyim?

Aklımda “iki kişilik yemek”, “lahanadan uzak durmak” ve “bir sürü süt içmek” var. Doğru yolda mıyım yoksa olayı baştan aşağı yanlış mı anlamışım?

3dk oku

View details Bebek Masajı Nasıl Yapılır? Masajın Faydaları
Makale
bebeğe masaj yapmak

Bebek Masajı Nasıl Yapılır? Masajın Faydaları

Masajın bebekleri rahatlattığı, iletişimi teşvik ettiği ve bebeklerin gelişimini desteklediği düşünülmektedir. Bebeğime masaj yapmaya doğumdan sonra başlayabilir miyim?Temel kurallar nelerdir?

4dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın