hamilelikte folik asit

Hamilelikte Folik Asit Kullanımı

Hamilelik
Makale
Haz 12, 2018
2dk

Folik asit hamileliğin en başından itibaren son derece önemli bir vitamindir. Eksikliğini önlemek için hamileliğiniz başlamadan önce dahi yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmeniz gerekir.

Folik asit ne işe yarar?

Folik asit (B9 veya folat olarak da bilinir) hamileliğin özellikle ilk iki ayı esnasında oldukça önemlidir. Sinir sisteminin oluşmasında ve doğru işlemesinde önemli bir göreve sahip olup, hücrelerin gelişimi ile alyuvar üretimi için önemlidir. İhtiyacınız, gebelikle ilişkili dokular (kan, rahim, vb.) büyüdüğü ve fetüs gelişirken hamilelik boyunca büyük kalacağı için hamileliğinizin başlaması ile artar.

Bu yüzden doğurganlık yaşına ulaşmış ve özellikle de çocuk sahibi olmak isteyen tüm kadınlara, hamile kaldıklarında yeterli rezerve sahip olabilmeleri için folik asit tüketimlerine dikkat etmeleri önerilir.

Tabağımdakiler...

Önerilen folik asit tüketimi, TÜBER'e (Türkiye Beslenme Rehberi) göre 1000 microgramdır (mcg). İhtiyaçlarınızı karşılamaya destek olması için aşağıdakilerden tüketebilirsiniz:

Her gün biraz yeşil sebze, yeşil salata ve iki-üç parça meyve (özellikle de turunçgiller) tüketmek yeterli miktarda folik asit almanıza katkıda bulunacaktır.

Bazı besinlerin folik asit miktarları

100 g için;

  • Buğday = 39 mcg
  • Ekmek (tambuğday) =38 mcg
  • Peynir = 12 mcg
  • Et =8 mcg
  • Karaciğer =276 mcg
  • Yumurta =41 mcg
  • Mercimek =328 mcg
  • Lahana =47 mcg
  • Ispanak =264 mcg
  • Nohut 46 mcg
  • Bezelye 46 mcg
  • Brokoli 155 mcg
  • Çilek 25 mcg

Uygulama önerilerimiz

Her gün biraz yeşil sebze, yeşil salata ve iki-üç parça meyve (özellikle de turunçgiller) tüketerek yeterli miktarda folik asit tüketmek kolaydır. Ayrıca menüye haftada birkaç defa büyük bir baklagil tabağı ve/veya tahıl, yanına da yumurta ve peynir koymayı deneyebilirsiniz. Ancak unutmamalısınız ki hamilelikte artan folik asit ihtiyacı nedeniyle doktorunuzun önerisi dahilinde folik asit takviyesi kullanmanız gerekebilir. Hamile kalmadan önce folik asit açısından zengin yiyeceklerden yeterli miktarda tüketmeyi unutmayın. Hamilelik öncesi kontrolde bebek sahibi olma isteğinizi doktorunuza söyleyebilirsiniz. Doktorunuz hamilelikten önce dört hafta ve sonrasında da birkaç hafta boyunca almanız için bir folik asit takviyesi önerebilir.

İlgili Makaleler

View details Hamilelikte Tüketilmemesi Gereken Besinler
Makale
Sebzeler

Hamilelikte Tüketilmemesi Gereken Besinler

Çiğ balık veya pastörize edilmemiş süt ürünleri yiyebilir miyim? Onun zamanında annem ne yediğine bu kadar da dikkat etmediğini söylüyor. Peki, ben neden bu kadar önlem almak zorundayım?

3dk oku

View details Hamilelikte Sık Karşılaşılan Sorunlar
Makale
hamilelikte iyi beslenme için dikkat edilmesi gerekenler

Hamilelikte Sık Karşılaşılan Sorunlar

“Hamilelik için herkes harika bir mutluluk dönemi dedi ama kimse bana bu küçük sağlık sorunlarından hiç bahsetmedi.  Bulantı, kabızlık, kramplar vb.

3dk oku

View details Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
Makale
Bezelye

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmeniz hem siz hem de bebeğiniz için önemlidir. Ana prensipleri uygulamanız için bazı ipuçları ve iyi fikirlerimiz var. İşte 5 öneri!

4dk oku

View details Hamilelikte Kalsiyum ve D Vitamini
Makale
Hamilelikte Kalsiyum ve D vitamini

Hamilelikte Kalsiyum ve D Vitamini

Kalsiyum hem bebeğinizin kemik yapısı hem de sizin kemik yapınız için önem taşır. Kalsiyum kemiklerde emilimini mümkün kılan D vitamini ile birlikte tüketilmelidir.

3dk oku

View details Hamilelikte Vitamin ve Minerallerin Önemi
Makale
hamilelikte vitamin ve mineraller

Hamilelikte Vitamin ve Minerallerin Önemi

Vitamin ve mineraller, bu dokuz ay boyunca vücudunuzu ayakta tutmak için oldukça önemlidir. Her birinin rolü farklıdır ve hem size hem de bebeğinize faydaları olacaktır.

3dk oku

View details Hamilelikte Omega 3 ve Omega 6 Tüketimi
Makale
Hamilelikte Omega 3 ve Omega 6 tüketimi

Hamilelikte Omega 3 ve Omega 6 Tüketimi

İsimlerinden de anlaşılacağı üzere, esansiyel yağ asitleri özellikle de hamilelik esnasında hem bebek hem de müstakbel anne için temel önem taşır.

2dk oku

View details Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalı?
Makale
Hamilelikte Kilo Alımı

Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalı?

Sağlıklı bir hamilelik sürecinde kilo almak kaçınılmazdır. Müstakbel annenin ve bebeğin sağlığı için normal sınırlarda kilo alınması önemlidir.

2dk oku

View details Hamilelikte İyi Beslenme İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Makale
hamilelikte iyi beslenme için dikkat edilmesi gerekenler

Hamilelikte İyi Beslenme İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamileliğim boyunca daha dengeli ve yeterli beslenmem gerektiğinin farkındayım. Bu sebeple kendime beslenme konusunda azla yetinmeme sözü verdim. Protein, vitamin, mineral, vb.

4dk oku

View details Hamileliğin Altıncı Ayı
Makale
Anne Karnı

Hamileliğin Altıncı Ayı

En son 24 veya 28 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 22 ile 26 hafta arasında. Tam formumdayım. Bebeğim de öyle! Her şeyimiz ortak!

2dk oku

View details Hamilelikte Güvenli Seyahat
Makale
hamilelikte güvenli seyahat

Hamilelikte Güvenli Seyahat

4 aylık hamileyim ve 1 haftalığına tatil hayali kuruyorum. Ancak aklıma takılan bir soru var: uçakla seyahat etmek benim ve bebeğimin sağlığını etkiler mi?

3dk oku

View details Hamileliğin Beşinci Ayı
Makale
Hamilelik

Hamileliğin Beşinci Ayı

En son 20 veya 23 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 18 ile 21 hafta arasında. Bebeğime rengarenk çiçekli elbiseler mi yoksa güzel pantolonlar mı alacağımı bu ay nihayet öğreneceğim!

3dk oku

View details İkiz Hamilelik Hakkında Merak Edilenler
Makale
İkiz Hamilelik Hakkında Merak Edilenler

İkiz Hamilelik Hakkında Merak Edilenler

Bir değil de iki bebek beklediğimi öğrendim! Bu hiç beklenmedik bir haberdi ve biraz şok oldum. Hamileliğim daha farklı mı geçecek? Nasıl üstesinden geleceğim?

3dk oku

View details Hamileliğin Üçüncü Ayı
Makale
Anne Karnı

Hamileliğin Üçüncü Ayı

En son 11 veya 15 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 9 ile 13 hafta arasında. Artık birinci trimesterin ve genel olarak bulantının sonu geldi.

2dk oku

View details Hamilelikte Endişe
Makale
hamilelikte endişe

Hamilelikte Endişe

Eveet, artık kesinleşti - hamileyim! Çok heyecanlıyım ama daha şimdiden kendi kendime binlerce soru soruyorum. Başarabilecek miyim? İyi bir anne olabilecek miyim?

2dk oku

View details Hamileliğin İlk Ayı
Makale
Anne Karnı

Hamileliğin İlk Ayı

En son 2 veya 6 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 0 ile 4 hafta arasında. Hamile olduğumu daha yeni öğrendim! Çok heyecan verici bir durum... İnanmakta güçlük çekiyorum.

2dk oku

View details Bebek Emzirmeye Nasıl Hazırlanmalı?
Makale
Bebek Emzirmeye Nasıl Hazırlanmalı

Bebek Emzirmeye Nasıl Hazırlanmalı?

Doğuma az kaldı. Kendime bazı sorular soruyorum: baş edebilecek miyim, sütüm yeterli olacak mı, vb. Neyseki bu konuda tek başıma değilim!

2dk oku

View details Bebeğinizin Gelişi İçin Hazırlıklar
Makale
Bebek Patiği

Bebeğinizin Gelişi İçin Hazırlıklar

Bebeğiniz birkaç hafta içinde sizinle olacak. Yatağı, bez değiştirme masası, dolabı ve rafları... Her şeY çoktan hazır. Gereken tek şey bebek!

3dk oku

View details Hamileliğin Dördüncü Ayı
Makale
hamilelik

Hamileliğin Dördüncü Ayı

En son 16 veya 19 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 14 ile 17 hafta arasında. Bebeğim karnımda mutlu mesut baş parmağını emiyor.

2dk oku

View details Babanın Doğumhaneye Girmesi
Makale
Babanın Doğumhaneye Girmesi

Babanın Doğumhaneye Girmesi

Doğum, yalnızca bizim için değil, müstakbel baba için de bir testtir! Doğumhanede bebeklerinin doğumuna tanıklık edenler için gerçek bir maratondur.

2dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın