Hamilelikte Kilo Alımı

Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalı?

Hamilelik
Makale
Haz 12, 2018
2dk

Sağlıklı bir hamilelik sürecinde kilo almak kaçınılmazdır. Müstakbel annenin ve bebeğin sağlığı için normal sınırlarda kilo alınması önemlidir.

Hamileyken neden kilo alınır?

Her kadın eşsiz olduğu gibi her hamilelik de eşsizdir. Fakat hamilelikte biraz kilo almanız kaçınılmazdır.

Bu kilolar aşağıdakilerle ilgilidir:

  • Bebeğin kilosu (ortalama 3 kg)
  • Su birikmesi ve uterus ile göğüslerin ağırlığındaki artış
  • Amniyotik sıvı
  • Kan hacminde artış
  • Plasenta

BKİ (beden kütle indeksi) değeriniz 30 seviyesinde veya üzerindeyse, 6 ile 7 kiloyu aşmamalısınız. Fakat doktorlar bebeği uterustayken beslemek ve daha sonra da emzirmek için gereken 2-4 kg yağ deposunun da eklenmesini önerir. Bu da toplamda 9 kg edecektir. Hamilelikten önceki kilonuza bağlı olmakla birlikte doktorunuz bu kilo artışında değişiklik yapabilir ve beslenmenizi (aşırı kiloluysanız) azaltmanızı ya da (çok zayıfsanız) artırmanızı önerebilir.

Hamilelikte maksimum kilo artışı kaç olmalı?

Doktorunuz veya diyetisyeniniz beden kütle indeksinizi (kg cinsinden, vücut ağırlığınızın metre kare cinsinden boyunuza bölünmesi) ve beslenme alışkanlıklarınızı, sağlık durumunuz ile yaşam biçiminiz gibi diğer etkenleri referans alacaktır.

Hamilelikte aşırı kilonun riskleri nelerdir?

Anne için önemli riskler mevcuttur: Hamilelikle ilişkili diyabet, hamilelikle ilişkili hipertansiyon, flebit vb. Ayrıca bebek çok büyük olabilir ve bu doğumu zorlaştırabilir.

Hamileliğin ilk üç ayında kilo kaybetmek normal mi?

Evet bu normaldir ve oldukça sık görülür. Sebebi bulantı ve kusmadır. Paniğe kapılmayın, bu aşamada bebeğiniz çok az enerjiye ihtiyaç duyar.

Hamileyken diyet yapılabilir mi?

Bu kesinlikle önerilmez! Bebeğinizin büyüme ve gelişimi için ihtiyaç duyduğu temel besin öğelerinden mahrum bırakma riskine sebep olabilirsiniz. Hamilelik esnasında kilo kontrolü çok fazla kilo almamak için önemlidir fakat hiçbir surette kilo vermemelisiniz. Doktorunuz kilo artışınızı izliyor olacak fakat bu bir takıntı haline dönüşmesin, günde iki defa tartıya çıkmanın size bir getirisi olmaz! Bizim önerimiz hamilelik sürecinde yeterli ve dengeli beslendiğinizden emin olmanız için bir diyetisyene başvurmanız. Ağır egzersizlerden kaçınmanız gerektiğini de unutmayın.

Hamilelikte kilo kontrolü

Yeterli ve dengeli beslenmeyi, vücudunuza doğru ve yeterli miktarda protein, karbonhidrat ve yağ sağlamayı unutmayın. Enerji ihtiyacınız hamilelik esnasında biraz artacak fakat gün içinde, atıştırmalıklardan ve aşermelere boyun eğmekten kesinlikle kaçınmalısınız. Gerektiğinde bir sabah ve/veya bir öğleden sonra olmak üzere günde iki-üç defa ara öğün tüketin ve tercihen “besleyici” kaloriler alın: 1 bardak yarım yağlı süt veya 1 düşük şekerli süt ürünü veya 1 porsiyon peynir + 1 porsiyon ekmek veya tahıl veya 2 galeta ve bir parça meyve.

Her şeyden önce de egzersiz yapmayı unutmayın. Hamilelik bir hastalık değildir, bu yüzden eşofmanlarınızı giyip temiz havada yürüyüşe çıkın!

İlgili Makaleler

View details Hamilelikte İyi Beslenme İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Makale
hamilelikte iyi beslenme için dikkat edilmesi gerekenler

Hamilelikte İyi Beslenme İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamileliğim boyunca daha dengeli ve yeterli beslenmem gerektiğinin farkındayım. Bu sebeple kendime beslenme konusunda azla yetinmeme sözü verdim. Protein, vitamin, mineral, vb.

4dk oku

View details Hamilelikte Tüketilmemesi Gereken Besinler
Makale
Sebzeler

Hamilelikte Tüketilmemesi Gereken Besinler

Çiğ balık veya pastörize edilmemiş süt ürünleri yiyebilir miyim? Onun zamanında annem ne yediğine bu kadar da dikkat etmediğini söylüyor. Peki, ben neden bu kadar önlem almak zorundayım?

3dk oku

View details Hamilelikte Sık Karşılaşılan Sorunlar
Makale
hamilelikte iyi beslenme için dikkat edilmesi gerekenler

Hamilelikte Sık Karşılaşılan Sorunlar

“Hamilelik için herkes harika bir mutluluk dönemi dedi ama kimse bana bu küçük sağlık sorunlarından hiç bahsetmedi.  Bulantı, kabızlık, kramplar vb.

3dk oku

View details Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
Makale
Bezelye

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmeniz hem siz hem de bebeğiniz için önemlidir. Ana prensipleri uygulamanız için bazı ipuçları ve iyi fikirlerimiz var. İşte 5 öneri!

4dk oku

View details Hamilelikte Kalsiyum ve D Vitamini
Makale
Hamilelikte Kalsiyum ve D vitamini

Hamilelikte Kalsiyum ve D Vitamini

Kalsiyum hem bebeğinizin kemik yapısı hem de sizin kemik yapınız için önem taşır. Kalsiyum kemiklerde emilimini mümkün kılan D vitamini ile birlikte tüketilmelidir.

3dk oku

View details Hamilelikte Vitamin ve Minerallerin Önemi
Makale
hamilelikte vitamin ve mineraller

Hamilelikte Vitamin ve Minerallerin Önemi

Vitamin ve mineraller, bu dokuz ay boyunca vücudunuzu ayakta tutmak için oldukça önemlidir. Her birinin rolü farklıdır ve hem size hem de bebeğinize faydaları olacaktır.

3dk oku

View details Hamilelikte Folik Asit
Makale
hamilelikte folik asit

Hamilelikte Folik Asit

Folik asit hamileliğin en başından itibaren son derece önemli bir vitamindir. Eksikliğini önlemek için hamileliğiniz başlamadan önce dahi yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmeniz gerekir.

2dk oku

View details Hamilelikte Omega 3 ve Omega 6 Tüketimi
Makale
Hamilelikte Omega 3 ve Omega 6 tüketimi

Hamilelikte Omega 3 ve Omega 6 Tüketimi

İsimlerinden de anlaşılacağı üzere, esansiyel yağ asitleri özellikle de hamilelik esnasında hem bebek hem de müstakbel anne için temel önem taşır.

2dk oku

View details Bebeğin Gelişimi
Makale
Baba ve Anne Karnı

Bebeğin Gelişimi

Hamilelik, değişiklikler ve bekleyişle dolu heyecan verici bir süreçtir. Bebeğiniz aylar geçtikçe hızla büyür ve 40. haftaya gelindiğinde ise dünyaya gelmeye hazır olur.

2dk oku

View details Hamileliğin Yedinci Ayı
Makale
Baba ve Anne Karnı

Hamileliğin Yedinci Ayı

En son 29 veya 32 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 27 ile 30 hafta arasında. Yakında hamilelik iznine çıkacağım ve bir doğum öncesi eğitim sınıfına başlayabilirim.

2dk oku

View details Hamilelikte Kilo Alımı Ne kadar Olmalı?
Makale
Hamilelikte Kilo Alımı Ne kadar Olmalı

Hamilelikte Kilo Alımı Ne kadar Olmalı?

Gebelik öncesi Beden Kütle İndeksine (BKİ) göre gebelik süresince uygun vücut ağırlığı kazanımı (kg)

1dk oku

View details Hamileliğin Sekizinci Ayı
Makale
Hamileliğin Sekizinci Ayı

Hamileliğin Sekizinci Ayı

En son 33 ila 36 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 31 ile 34 hafta arasında. Bebeğim doğmaya hazırlanıyor: Başı aşağı dönük şekilde pozisyon alıyor. Hafif de olsa bir kasılma hissettim.

3dk oku

View details Hamilelikte Bebekle İletişim
Makale
Anne Karnı

Hamilelikte Bebekle İletişim

Bebeğim 9 aydır içimde büyüyor; duygularımı hissediyor, sesimi duyuyor, dokunuşlarıma tepki veriyor ve besin seçimlerimiz bile ortak - büyülü bir ilişki!

2dk oku

View details Hamileliğin Altıncı Ayı
Makale
Anne Karnı

Hamileliğin Altıncı Ayı

En son 24 veya 28 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 22 ile 26 hafta arasında. Tam formumdayım. Bebeğim de öyle! Her şeyimiz ortak!

2dk oku

View details Hamilelikte Güvenli Seyahat
Makale
hamilelikte güvenli seyahat

Hamilelikte Güvenli Seyahat

4 aylık hamileyim ve 1 haftalığına tatil hayali kuruyorum. Ancak aklıma takılan bir soru var: uçakla seyahat etmek benim ve bebeğimin sağlığını etkiler mi?

3dk oku

View details Hamileliğin Beşinci Ayı
Makale
Hamilelik

Hamileliğin Beşinci Ayı

En son 20 veya 23 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 18 ile 21 hafta arasında. Bebeğime rengarenk çiçekli elbiseler mi yoksa güzel pantolonlar mı alacağımı bu ay nihayet öğreneceğim!

3dk oku

View details İkiz Hamilelik Hakkında Merak Edilenler
Makale
İkiz Hamilelik Hakkında Merak Edilenler

İkiz Hamilelik Hakkında Merak Edilenler

Bir değil de iki bebek beklediğimi öğrendim! Bu hiç beklenmedik bir haberdi ve biraz şok oldum. Hamileliğim daha farklı mı geçecek? Nasıl üstesinden geleceğim?

3dk oku

View details Hamileliğin Üçüncü Ayı
Makale
Anne Karnı

Hamileliğin Üçüncü Ayı

En son 11 veya 15 hafta önce adet oldum ve hamileliğim 9 ile 13 hafta arasında. Artık birinci trimesterin ve genel olarak bulantının sonu geldi.

2dk oku

View details Hamilelikte Endişe
Makale
hamilelikte endişe

Hamilelikte Endişe

Eveet, artık kesinleşti - hamileyim! Çok heyecanlıyım ama daha şimdiden kendi kendime binlerce soru soruyorum. Başarabilecek miyim? İyi bir anne olabilecek miyim?

2dk oku

İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

  İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın

Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur

Beslenme Kılavuzu

Beslenme Kılavuzu

Beslenme hakkında bilgi edinin

Uygulamalar

Uygulamalar

Özel pratik uygulamaları deneyin

Yardım Alın

Yardım Alın

Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın