MyFeed Personalized Content
Hamilelikle İlgili En Merak Edilenler
Makale
Favorilere ekle

Hamilelikte Vitamin ve Minerallerin Önemi

Vitamin ve mineraller, bu dokuz ay boyunca vücudunuzu ayakta tutmak için oldukça önemlidir. Her birinin rolü farklıdır ve hem size hem de bebeğinize faydaları olacaktır. Bunlardan yeterli oranda aldığınızdan emin olmak için, çeşitli besinlerden oluşan dengeli bir beslenme programı uygulayın! Bu süre içinde, çeşitli gıdaları içeren yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulamak için doktorunuzun yönlendirmesine ve tavsiyelerini göz önünde bulundurun ve gerekli durumda ilgili uzmanlardan destek alın.

3dk oku Ara 12, 2019

Hangi vitamin ve mineraller önemlidir?

Vitaminler...

  • A Vitamini, hücrelerin çalışmasında, görme işlevinde, derinin ve mukoza dokularının sağlamlığı, bağışıklık sisteminin çalışmasında büyük rol oynar. Sütte, tereyağında, yumurtada, balıkta ve beta-karoten formunda ıspanakta, domateste, havuçta, kayısıda ve mangoda bulunur.
  • B grubu vitaminleri, enerji metabolizmasına ve sinir sisteminin çalışmasına katkıda bulunur. En iyi B grubu vitamini kaynakları tam tahıl, sebze, et (özellikle B12 vitamini), balık, süt ürünleri ve yumurtadır. Not: Veganlar (herhangi bir hayvansal ürün tüketmeyen kişiler) B12 vitamini eksikliği yaşayabilir. Bu vitamin, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için temeldir. Eksikliği, özellikle kırmızı kan hücreleri gibi hızla yer değiştiren hücreleri etkileyebilir.
  • C Vitamini, vücudun bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve hücreleri korur, demir emilimini hızlandırır. Meyve ve sebzelerde, özellikle turunçgiller ve kivide bulunur.
  • D Vitamini, kemik mineralleşmesinde önemli rol oynar ve kalsiyumun kemik ve dişlere alımına yardımcı olur. Bu vitamin gıdalarla (somon, hamsi, karaciğer vb.) alınabildiği gibi güneş ışığına çıkıldığında da deri tarafından üretilir. Bu nedenle dışarı çıkmaktan çekinmeyin! Hamileliğin yedi ayı boyunca, ağızdan alınan bir çözüm olarak vitamin takviyesi genelde sistematik olarak verilir.
  • K Vitamini, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Yeşil sebzelerde bolca bulunur.

 

Mineraller...

  • Demir, en temel hemoglobin bileşenidir. Kırmızı ette, yumurta sarısında ve daha az oranda olmak üzere kurutulmuş ve taze sebzelerde bulunur.
  • Kalsiyum, iskeletin gelişmesine yardımcı olur. Kalsiyum yönünden en zengin gıdalar; süt ürünleri, bazı mineralli sular, yeşil sebzeler, hamsi vb. gıdalardır.
  • İyot, tiroit bezinin çalışmasını sağlar. Beslenmede temel iyot kaynakları balık ve iyotlu sofra tuzudur. Fakat iyot alımınızı arttırırken fazla tuz tüketmemeye dikkat edin.
  • Magnezyum, hücre bölünmesi için esastır. Bitter çikolata, kurutulmuş meyveler, kurutulmuş sebzeler, muz gibi gıdalarda bulunur.
  • Selenyum, bağışıklık sisteminin çalışmasına katkıda bulunur. En iyi selenyum kaynakları arasında et, balık, yumurta, kurubaklagiller ve kuru yemişlerde bulunur.
  • Çinko, hücre çoğalması ve bağışıklık sisteminin çalışması için esastır. Et, balık, süt ürünleri, tahıl ve kurubaklagillerde bulunur:
  • Flor, dişlerin mineralizasyonunu hızlandırır. Balık, ıspanak, çay, marul ve elmada bulunur.

 

Ne Kadar Vitamin Tüketilmeli?

Hamilelik sırasında, vitamin alımının artması gerekmektedir. Çeşitli gıdaları içeren yeterli ve dengeli bir beslenme programı, eğer sağlığınız yerindeyse ve hamileliğinizde komplikasyonlar yaşanmıyorsa, ihtiyaçlarınızı karşılamaya yeterli olacaktır.
Bazı durumlarda doktorunuz hamileliğinizin başlangıcında gıda takviyesi yazabilir: eğer ikiz bekliyorsanız veya yakın zamanda hamilelik yaşadıysanız, vejetaryen veya vegansanız veya yetersiz besleniyorsanız...
Bu gıda takviyelerini, doktorunuza danışmadan kesinlikle kendi kararınızla almayın.
Folik asit takviyesi (B9 vitamini), hamilelikten önce bile sıklıkla verilmektedir. Döllenme öncesi kontrol sırasında doktorunuz tarafından reçete edilebilir.
Çeşitli besinlerin yer aldığı gereksinimlerinize uygun size özel hazırlanmış bir beslenme programını takip etmek için bir beslenme uzmanından yardım alabilirsiniz. Hem kendinize hem bebeğinize iyilik yapmış olacaksınız!

 

Yorumlar

Bazı mineraller ve vitaminler suya, havaya ya da ışığa karşı duyarlıdır. Tüm besinlerin vitamin ve minerallerinden faydalanmak için (özellikle meyvelerden ve sebzelerden), taze ve (meyve ve sebzeler için) mevsiminde tüketilmesi ve buharda pişirme gibi hassas pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi önemlidir.