Bebeklerde Kusma: Bebekler Neden Kusar, Nasıl Önlenir
Bebeğim beslenmeden sonra sürekli kusuyor ve genelde ağlıyor. Ne yapabilirim?
Bu kusmalar çoğunlukla zararsızdır. Bu nedenle endişelenmenize gerek yok. Sabırlı olmalısınız. Ayrıca katı gıdalara ve ayakta pozisyona geçiş sorunu çözecektir. O zamana kadar, alabileceğiniz bazı etkili önlemler şunlar:
Reflü ve kusma arasındaki fark nasıl anlaşılır?
Reflü, beslenme sonrasında sütün ağrısız şekilde çıkarılması, mide içindekilerinin yemek borusundan geri gelmesinin sonucudur ve bebeğinizin büyümesi üzerinde bir etkisi yoktur. Bu durumun nedenleri: bebeğiniz çok fazla yemiştir ve aslında sadece fazla miktarda yiyeceği dışarı atıyordur; ya da sindirim sistemi olgun değildir ve mide girişinde yer alan mide kapağı henüz düzgün çalışmıyordur.
Eğer minik sevgi yumağınız gündüz ve gece düzenli olarak sütünü kusuyorsa, mukusta meydana gelen enflamasyon, midede aşırı asitlenme ya da inek sütünde yer alan proteinlere alerji gibi nedenlerden ötürü gastro-özofejeal reflü olabilir. Geciktirmeden hemen çocuk doktorunuza danışın.
Bebeğinizin kusmasını önlemek için neler yapılabilir?
Bebeğinizin huzuru için, onun daha rahat hissetmesini sağlayacak bazı önlemler alabilirsiniz. Mesela, belki de bebeğinizi bir yukarı bir aşağı hoplatmak ya da uçak taklidi yaptırmak için iyi bir zaman değildir. Ama gazını çıkarmak yardımcı olacaktır. Ayrıca, bebeğinizi yatırırken kafasının biraz yukarıda olmasını deneyin (örneğin yatağının altına katlanmış bir havlu yerleştirin). Bezinin çok sıkı olmamasına dikkat edin, karnını sıkıştırıyor olabilir.
Eğer hiçbir şey işe yaramıyorsa ve bebeğiniz düzenli olarak kusuyor ve ağlıyorsa, rahatsızlığını giderebilecek ilaçlar da bulunmaktadır. Doktorunuzdan tavsiye isteyebilirsiniz.
Emziriyorsanız ne yapmanız gerekir?
Anne sütünde bir sorun olmadığı sürece mümkünse emzirmeye devam edin. Doktorunuzun tavsiyesine göre, sütünüzü sağarak uygun malzemelerle koyulaştırmayı deneyebilirsiniz. Doktor, bebeğiniz için en uygun olanı söyleyecektir.
İlgili Makaleler