Bebeğinizi emzirmek biraz “teknik” bilgi gerektirir. Bebeğe doğru pozisyon aldırmak, hem emzirmenin kalitesini ve böylece üretilen süt miktarını artıracak, hem de ağrılı göğüs ucu ve sırt ağrısı sorunlarını azaltmaya yardımcı olarak daha konforlu olmanızı sağlayacak. Endişelenmenize gerek yok: bu ortak öğrenme deneyimi çok kolaydır ve öğrenmesi sadece birkaç gün sürer. Sonrasında bu mükemmel emzirme duygusunu hiçbir zorluk çekmeden yaşayacaksınız!
A’dan Z’ye emzirme
Emzirmeye başlamadan önce:
- En sık kullanılan pozisyon “Beşik Tutuşu” adı verilen pozisyondur. Bebeğinizi yüzü size dönük ve karnı sizinkine bitişik olacak şekilde tutun. Eğer bebeğinizi sol memenizden emziriyorsanız, sol ön kolunuzu bebeğin omurgasını ve poposunu desteklemek için kullanın. Sol dirseğinizi bir kolçak, yastık ya da rahat destek veren bir şeye dayayın. Sağ elinizle sol memenizi tutun ve bebeğin ağzına doğru götürün. Sol kolunuzla, bebeğin kafasının açısını destekleyin. Eğer bebeğin çenesi memenize değiyorsa ve burnu meme ucunuzla hizadaysa, görev tamamlanmış demektir!
- “Çanta veya Koltuk altı Tutuşu”, genelde zor doğumlardan sonra ya da geceleri ilk birkaç ayda kullanılır. Bebeğinizi yanınızda bel seviyesinde tutun ve kolunuzla destek verin . Bebeğin boynunu ve kafasını diğer elinizle destekleyin.
- Yatakta emzirmek (gece yararlıdır) için, yan yatın ve yine yan yatırdığınız bebeğinizin yüzü size dönük olsun. Bebeğinizin ağzı, meme ucunuzla aynı seviyede olmalı. Bebek sağlam bir şekilde yerleştikten sonra size serbest bir kol imkanı veriyorsa bu pozisyonda oldukça rahat edebilirsiniz.
Diğer pozisyonlar da mümkündür: örneğin dizlerinizde bir minderle bacak bacak üstüne atma; bir şezlongda uzanma; süper konforlu bir sandalyede oturma... Diğer bir deyişle, durumu doğal olarak kavrayacaksınız ve bunu yaparken de en rahat olduğunuz pozisyonu bulabileceksiniz.
Bebeğimin ağzı kocaman!
Bebeğiniz acıktığında, ağzını kocaman açar ve memenizi bulmak için her yöne saldırır. Bu durum bazı anneler için biraz korkutucu olabilir. Ancak endişelenmeye gerek yoktur: emzirmek acısızdır.
- Emzirmenin başında, bebeğin kocaman açık ağzı meme ucunu ve areolanın bir kısmını bulabilir. Bebek dilini meme ucunun altından yuvarlar. Eğer bebeğiniz “kilitlenmek” konusunda sorun yaşıyorsa, meme ucunuzu iki parmağınız arasında sıkıştırın, areolaya U şeklinde masaj yapın. Böylece hepsi bebeğinizin ağzına kolayca girebilecek şekilde bir U şekli oluşturun.
- Emzirme sırasında: bebek alt dudağını çevirir ve burnunu sertçe memenize bastırır. Bebeğinizin alt çenesinde, emme, yutma ve nefes alma arasında değişen dikine bir hareket hissedeceksiniz.
Peki ya ikizleri emzirmek?
Aynı anda ya da ayrı ayrı... bu konuda belirli bir kural yoktur. Siz ve çocuklarınız için en iyi çözüm, sizin seçiminize kalmıştır. Eğer bebeklerden birisinin kilitlenme sorunu varsa ya da her birisiyle bireysel bir
ilişki kurmak istiyorsanız, her seferinde birini emzirmek en uygun çözüm olabilir. Önce en aç bebeği emzirin. Eğer diğeri daha sabırlıysa ve emzirme sırasında uykuya dalma eğilimindeyse, onu en son emzirin.
Aynı anda emzirme, zaman kazanma açısından ve tabi ki eğer bebeklerin ikisi de aynı anda acıkmışsa çok pratik bir yöntemdir. Bu durumda, bebeklerin yüzü birbirine dönük olacak şekilde “çanta veya koltuk altı tutuşu” pozisyonunu alın. Bu biraz pratik gerektirir ama oldukça kolay ve faydalı olduğunu göreceksiniz!
Konsantrasyonunuzu korumalısınız!
Ayakta, otururken ya da yatarken emzirebilirsiniz. Önemli olan rahat olmanızdır. Eğer uygun pozisyonu almamışsanız ya da sırtınızda veya omzunuzda ağrı varsa, bebeğiniz bunu hissedecektir ve sizi rahatlatmak için emmeyi kısa kesebilir. Bu nedenle, en rahat hissettiğiniz yeri (rahat bir koltuk, yatak vb.) seçin. Her zaman için bir yastık ya da özel emzirme yastığı (belinize oturan bir yastıktır), bir battaniye ve bir şişe suyu yanınızda bulundurun. Emzirmek susatan bir eylemdir!
Bebeğim yeterli sütü alıyor mu?
Tüm motivasyonunuza rağmen, emzirme istediğiniz gibi gitmiyor olabilir. Bu durumun göstergeleri şunlardır:
- günde 5 emzirmeden az,
- emzirme düzeninde büyük bir değişim,
- nadir ya da düzensiz yutma,
- bebeğiniz sürekli ağlıyor ya da çoğu zaman uykuda.
Son olarak, bebeğinizin düzenli olması gereken kilo alma eğrisini gözlemleyin.
Emzirmenin iyi gittiğini gösteren işaretlerden birisi, rahminizin kasıldığını hissetmek ve emzirdiğiniz memenizde sıcak ve sıkışma hissinin oluşmasıdır.
Emziren her kadın, emzirme sonunda bir rahatlama dalgası hisseder. Bebeğiniz sessiz ve huzurludur.
Sanki zaman durmuş gibidir: deneyimlemeye değer bir uyum ve birliktelik anı!
Emzirme pozisyonları hakkında daha fazla bilgi için;
İlk 1000 Gün Kulübüne Katılın
Annelik, ömür boyu süren bir yolculuktur.
Beslenme Kılavuzu
Beslenme hakkında bilgi edinin
Uygulamalar
Özel pratik uygulamaları deneyin
Yardım Alın
Her zaman ihtiyacınız olan yardım ve cevapları alın